Jabłka w słoikach przydają się w zimie do wypieków i deserów. Starte owoce są miękkie, a ich cząstki wyczuwalne, dzięki czemu są bardziej uniwersalne niż tradycyjna marmolada. Spróbujcie!
Jak zrobić tarte jabłka do słoika?
Składniki na tarte jabłka do słoika:
- 5 kg jabłek – najlepiej sprawdzą się szare renety, antonówki lub championy
- 300 g cukru
- cynamon – według uznania
Przygotowanie jabłek do słoika na szarlotkę:
- Umyte jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Możemy je skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Umieszczamy je w garnku, po czym wsypujemy cukier i cynamon.
- Smażymy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Wykładamy do czystych i wyparzonych słoików, zachowując ok. 2 cm odstępu od samej góry słoika, następnie nakładamy gumę uszczelniającą i pokrywę oraz montujemy sprężynkę.
- Na koniec słoiki wkładamy do garnka, zachowując odstęp między nimi i zalewamy wodą o temperaturze jak najbardziej zbliżonej do ich zawartości. Woda nie powinna przykrywać słoików. Optymalna ilość to poziom szyjki słoików.
- Czekamy na zagrzanie się wody i pasteryzujemy słoiki 20 minut. Kliknij tutaj, aby sprawdzić, jak pasteryzować słoiki.
Kup potrzebne produkty na sklep.chomik.pl:
- tarki do warzyw
- słoiki Weka 1,25 l WEKA125
- sprężynki do słoi VAJ1742
- gumki do weków FOR0012
- chwytaki do słoików SIZ0214
- garnki z wkładem do pasteryzacji