Niezastąpiona, kiedy z wizytą wpadną niezapowiedziani goście. Za jej pomocą można wyczarować przeróżne sałatki, a nawet sos do potraw. Spróbujcie naszej uniwersalnej mieszanki warzywnej do słoików!
Jak zrobić sałatkę jarzynową do słoików?
Składniki na sałatkę jarzynową do słoików:
- 6 kg cukinii
- 3 kg papryki kolorowej
- 2 kg marchwi
- 2 kg cebuli
- po 1,5 szklanki octu, oleju i cukru
- 6 łyżek soli
Przepis na sałatkę warzywną do słoików:
- Obraną marchewkę kroimy w kostkę, a potem gotujemy ok. dwóch minut.
- Z octu, oleju, cukru i soli przygotowujemy zalewę. Wszystkie te składniki łączymy w garnku i zagotowujemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Cukinię i wydrążoną paprykę kroimy w drobną kostkę, natomiast cebulę siekamy. Warzywa, łącznie z marchewką, wrzucamy do garnka z wystudzoną zalewą i pod przykryciem odstawiamy na dwie doby.
- Po upływie 48 godzin napełniamy czyste słoiki warzywami w zalewie, następnie pasteryzujemy przez 20 minut.
- Uniwersalna mieszanka warzywna po odcedzeniu i dodaniu np. jajek, ogórka, groszku oraz majonezu zmieni się w klasyczną, sycącą sałatkę.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnki nierdzewne
- garnki do pasteryzacji
- pojemniki na oliwę/ocet
- pojemniki na art. sypkie
- słoiki 720 ml w kratkę
- słoiki 720 ml z wieczkiem