Ten odcinek Piwniczki Chomika poświęcimy na przygotowanie wina z malin, za pomocą zestawu winiarskiego, składającego się z galonu o pojemności 3,85 l oraz elementu zastępującego tradycyjną rurkę fermentacyjną i korek.
Jak zrobić wino z kompotu?
Składniki na wino z domowego kompotu:
- kompot z jeżyn – 1 l
- drożdże do wina owocowego Complex
- syrop owocowy – 500 ml
- przegotowana woda – 1 l
Przepis na wino z kompotu:
- Kompot wraz z owocami oraz syrop domowy umieszczamy w galonie.
- Wlewamy wodę o temperaturze 30 stopni Celsjusza, po czym dokładnie mieszamy.
- Za pomocą cukromierza możemy sprawdzić zawartość cukru, która powinna wynosić 23 stopnie w skali Ballinga. Jeśli jest mniej, dosładzamy nastaw, a jeśli więcej, dolewamy wody.
- Potem wsypujemy drożdże w proporcji obliczonej na podstawie informacji na opakowaniu.
- Zakręcamy białą zakrętkę, następnie umieszczamy w niej rurkę, a do zbiorniczka wlewamy wodę.
- Na koniec wino odstawiamy w ciepłe zacienione miejsce.
- Kiedy po ok. dwóch dobach zobaczymy, że owoce podniosły się do góry, możemy dosłodzić nastaw wodą z cukrem, aby finalnie otrzymać mocniejsze wino. Dalej postępujemy tak, jak w przypadku przygotowywania tradycyjnego wina.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- zestawy winiarskie
- dzbanki szklane
- drożdże do wina owocowego Complex
- słoje z pokrywą
- plastikowe miski
- lejki
Odwiedź nas jeszcze tutaj!