Wino z winogron własnej uprawy to nie tylko gwarancja wyśmienitego smaku i aromatu, ale także pewność wysokiej jakości składników. Zapraszamy do odwiedzin na naszej przydomowej plantacji i skorzystania z przydatnych wskazówek oraz poznania naszego przepisu na domowe wino!
Jak zrobić wino?
Obrane winogrona są gotowe do przetworzenia. Polecamy nasz przepis na przygotowanie wina bez dodatku drożdży, przy zastosowaniu wielofunkcyjnego słoja z kapturkiem, zastępującym korek i rurkę do fermentacji. Wybraliśmy ciemne winogrona, które najpierw miażdżymy przy użyciu prasy do owoców, przy okazji wydobywając z nich sok.
W następnym etapie, za pomocą poręcznego ściągacza z pompką oddzielimy płyn od miazgi owocowej i nastawimy wino na ok. 3 miesiące.
Od zbioru winogron, poprzez przygotowanie nastawu, do momentu, w którym możemy już zlać nasze domowe wino, pokonujemy długą drogę, wymagającą oczywiście cierpliwości. W końcu gotowy trunek zlewamy do ciemnych butelek, korkujemy, opisujemy i odstawiamy do leżakowania.
Kosztowanie domowego trunku po długim okresie oczekiwania na uzyskanie prawdziwej głębi smaku, wymaga szczególnej oprawy, a nasz wyrób zasługuje na zaszczytne miejsce pośród innych alkoholi, dlatego wyeksponujemy je na jednym z naszych ulubionych stojaków. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty akcesoriów winiarskich.