Dla jednych ajerkoniak, dla drugich adwokat. To jeden z najbardziej popularnych likierów, który doskonale smakuje w kieliszku i jest też świetnym dodatkiem do kawy, deserów i drinków. Dostaniesz go w sklepie, ale równie dobry, a może nawet lepszy, możesz zrobić samodzielnie.
Prosty przepis na ajerkoniak
Do przygotowania domowego ajerkoniaku będziesz potrzebował:
- 10 surowych żółtek
- 32 g (dwa standardowe opakowania) cukru wanilinowego
- 1,5 szklanki cukru pudru
- szczyptę soli
- 700 g niesłodzonego mleka skondensowanego (powinno być schłodzone)
- 250 ml (szklanka) wódki 40%
- 250 ml spirytusu 95%
Jak zrobić ajerkoniak
1. Najpierw łączymy wódkę ze spirytusem tworząc spirytus nalewkowy, który ma ok. 70 procent.2. Rozbijamy 10 jaj i oddzielamy żółtka od białek (z których można zrobić bezy). Do żóltek dodajemy cukier wanililowy i cukier puder, a potem wszystko miksujemy aż powstanie puszysty krem.3. Ciągle miksując dolewamy do niego mleko skondensowane, a potem alkohol. Dalej miksujemy aż powstanie jednolity gęsty płyn.4. Przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce, aby się przegryzł. Po kilku dniach ajerkoniak jest gotowy do spożycia. Smacznego!

Zobacz także przepisy na likier czekoladowy, piernikowy i amaretto.