Jeśli lubisz likiery i czekoladę, to koniecznie musisz go spróbować. Likier czekoladowy, bo właśnie o nim jest ten wpis, jest gęsty i bardzo aromatyczny. To przepyszny alkoholowy deser, który sprawi tobie i twoim gościom wiele przyjemności. Warto zrobić go samemu tym bardziej, że nie jest to trudne.
Co jest potrzebne do przygotowania likieru czekoladowego
Do przygotowania likieru czekoladowego będziesz potrzebować składniki z poniższej listy:
- gorzka czekolada 300 g
- cukier waniliowy 45 g
- mleko skondensowane 340 g
- wódka 500 ml
Jak zrobić pyszny likier czekoladowy
Zaczynamy od czekolady. Możesz wybrać gorzką czyli taką, która ma zawartość powyżej 60 procent kakao. Jeśli natomiast chcesz, aby likier wyszedł mniej intensywny, to możesz użyć czekolady deserowej, czyli o zawartości około 50 procent kakao. Najpierw trzeba połamać tabliczkę czekolady na kostki.
Potem przygotuj kąpiel wodną i w ten sposób rozpuść czekoladę. Gdy jest już płynna dodaj cukier wanilinowy i mieszaj, aż powstanie jednolita gładka masa. Wtedy wlej mleko skondensowane niesłodzone i dalej mieszaj. Gdy uzyskasz jednorodny gęsty płyn, odstaw garnek, aby ostygł. Gdy przestygnie, dolej wódkę i znowu dokładnie wymieszaj.

Likier jest już gotowy. Teraz można przelać go do butelek. Można go pić zaraz po zrobieniu, a przechowywać najlepiej w chłodnym i suchym miejscu. Smacznego!
Zobacz także nasze przepisy na likier piernikowy, kawowy i domowy likier amaretto.