Węgierki to najpopularniejsza odmiana śliwek. Ze względu na swój intensywny smak i wyjątkowy aromat najlepiej nadają się na przetwory czy trunki. Dziś pokazujemy, jak przyrządzić domową nalewkę śliwkową, która jest mocna i szlachetna.
Jak zrobić nalewkę ze śliwek ?
Składniki na nalewkę śliwkową:
- 10 kg węgierek
- 3 kg cukru
- po 5 l spirytusu i wódki czystej
Przepis na nalewkę ze śliwek:
- Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki lub jeśli chcemy, robimy to przed przekrojeniem, za pomocą drylownicy.
- Umieszczamy je w słoju, następnie zalewamy wódką i spirytusem, zamykamy szczelnie i odstawiamy na miesiąc.
- Dodajemy cukier, a potem odstawiamy na kolejne 3 tygodnie, codziennie mieszając zawartość.
- Na koniec filtrujemy całość i rozlewamy do butelek.
Piękna barwa, niezwykły aromat i oryginalny smak wyróżniają naszą śliwkówkę. Musi ona odstać minimum trzy miesiące, byśmy mogli cieszyć się pełnią jej wyjątkowego smaku, choć już wcześniej tak trudno oprzeć się pokusie.