Węgierki to najpopularniejsza odmiana śliwek. Ze względu na swój intensywny smak i wyjątkowy aromat najlepiej nadają się na przetwory czy trunki. Dziś pokazujemy, jak przyrządzić domową nalewkę śliwkową, która jest mocna i szlachetna.
Jak zrobić nalewkę ze śliwek ?
Składniki na nalewkę śliwkową:
- 10 kg węgierek
- 3 kg cukru
- po 5 l spirytusu i wódki czystej
Przepis na nalewkę ze śliwek:
- Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki lub jeśli chcemy, robimy to przed przekrojeniem, za pomocą drylownicy.
- Umieszczamy je w słoju, następnie zalewamy wódką i spirytusem, zamykamy szczelnie i odstawiamy na miesiąc.
- Dodajemy cukier, a potem odstawiamy na kolejne 3 tygodnie, codziennie mieszając zawartość.
- Na koniec filtrujemy całość i rozlewamy do butelek.
Piękna barwa, niezwykły aromat i oryginalny smak wyróżniają naszą śliwkówkę. Musi ona odstać minimum trzy miesiące, byśmy mogli cieszyć się pełnią jej wyjątkowego smaku, choć już wcześniej tak trudno oprzeć się pokusie.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
miski plastikowe
słoje wielofunkcyjne
pojemniki na art. sypkie
butelki z uszkiem
Odwiedź nas jeszcze tutaj!