W sklepach pojawiły się promocje na czerwoną paprykę, więc postanowiliśmy wykorzystać ten fakt. Tematem tego wpisu będzie papryka marynowana z dodatkiem czosnku. Dla tych, którzy lubią smak czosnku, będzie to z pewnością rarytas.
Przygotowanie tego rodzaju marynaty nie jest skomplikowane, aczkolwiek rozłożone na trzy dni. Nie zajmie jednak dużo czasu, a efekt wart będzie wysiłku.
Papryka marynowana – jak ją zrobić?
Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki
- 2 główki czosnku
- biała gorczyca
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- olej słonecznikowy
- sól
Zalewa:
- 2 l wody
- 1/2 litra octu spirytusowego
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
Paprykę kroimy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Możemy ją przekroić na pół, a potem na cząstki. Tak skrojoną solimy, mieszamy i odstawiamy na noc, aby stała się bardziej miękka.
Następnego dnia najpierw zaczynamy od obrania i pokrojenia czosnku, a potem przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet i wsypujemy cukier i sól. Dolewamy sok odcedzony z naszej papryki. Zalewę mieszamy i stawiamy na kuchence, aby doprowadzić ją do zagotowania.
Teraz układamy paprykę w słoikach, dodając do każdego plasterki czosnku. Użyliśmy dużych słojów typu weck. Paprykę układamy na przemian z czosnkiem. Na koniec wsypujemy do każdego słoika po cztery ziarna ziela angielskiego, półtorej łyżki pieprzu ziarnistego oraz po dwie łyżeczki białej gorczycy. Dolewamy też po dwie łyżki oleju słonecznikowego.
Zalewa, którą doprowadziliśmy do wrzenia powinna trochę ostygnąć. Gdy jest jeszcze gorąca, zalewamy nią nasze słoiki. Teraz je zamykamy.
Pasteryzacją zajmujemy się dopiero następnego dnia. Najlepiej użyć do tego specjalnego garnka, tak zwanego powidlaka, który ma metalową wkładkę oddzielającą słoiki od dna. Pasteryzujemy je przez 30 minut od zagotowania. Po ostygnięciu przetwory są gotowe, ale teraz trzeba je odstawić najlepiej na miesiąc. Po tym czasie papryka osiągnie już odpowiedni smak.
Polecamy także nasz drugi przepis na paprykę konserwową.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- deski kuchenne
- ostre noże kuchenne
- słoik z hermetycznym zamknięciem
- młynek do soli lub pieprzu
- pojemniki plastikowe