Menu
Piwniczka Chomika
  • WYSZUKAJ PRZEPIS
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania
    • Nalewki
    • Porady
    • Przetwory mięsne
    • Przetwory z owoców
    • Przetwory z warzyw
    • Sałatki
    • Słodkości
    • Soki
    • Specjały Piwniczki Chomika
    • Wina
    • Zakąski
    • Zdrowotne
    • Zupy
  • Filmy
  • Produkty
    • Artykuły do ogrodu
      • Siatka na ptaki
      • Spinacze ogrodowe
      • Wiaderka plastikowe
    • Artykuły drewniane
      • Kula do ucierania
      • Stolnica dwustronna
      • Szatkownica
      • Wałek ruchomy
    • Artykuły szklane
      • Beczułki i karafki
        • Beczułka 0,5 l
        • Beczułka 0,5 l z kranikiem
        • Beczułka 1,5 l z kieliszkami
        • Beczułka 3,8 l na stojaku
        • Karafka Skrzypce z kranikiem
      • Butelki
        • Butelka 100 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka Bant o pojemności 750 ml
        • Filmy z przepisami
        • Butelka Belissimo
        • Butelka BON1113 z uszkiem
        • Butelka dzbanuszek 350 ml
        • Butelka Fiasco na korek
        • Butelka Grand Quadro o pojemności 500 ml
        • Butelka Grand Oval o pojemności 500 ml
        • Butelka Grozdi o pojemności 1 litra
        • Butelka Kolosok o pojemności 500 ml
        • Butelka o pojemności 150 ml z korkiem
        • Butelka o pojemności 240 ml z uszkiem
        • Butelka o pojemności 500 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka o pojemności 350 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka o pojemności 45 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka PAN6814
        • Butelka z uszkiem i korkiem
        • Butelki 700 ml
        • Butelki o pojemności 175 ml z korkiem
        • Butelki PAN9777 o pojemności 175 ml z korkiem
        • Duża i mała żarówka
        • Ikona 250 i 500 ml
        • Maleńkie różnokształtne butelki
        • Motocykle
        • Piersiówka 200 ml z zakrętką
        • Uniwersalna butelka o pojemności 250 ml
      • Duże słoje i beczki
        • Prosty słój z pokrywą
        • Słój w prążki z pokrywą
        • Słój wielofunkcyjny
        • Słój z wytłaczanymi owocami
        • Szklana beczka z szelkami
      • Słoiki na przetwory
        • Pękaty słoik 720 ml z dekoracyjnym wieczkiem
        • Praktyczny słoiczek o pojemności 200 ml
        • Słoiczek 100 ml z zakrętką w srebrnym kolorze
        • Słoiczek 275 ml z uszkami
        • Słoiczek 30 ml z czerwoną zakrętką
        • Słoiczek 314 ml z uszkami i wieczkiem
        • Słoiczek 40 ml z zapięciem mechanicznym
        • Słoiczek o pojemności 150 ml z zapięciem mechanicznym i uszczelką
        • Słoiczek z zapięciem mechanicznym i uszczelką
        • Słoik 0,9 l z wytłaczanymi warzywami
        • Słoik 190 ml z wieczkiem w owoce
        • Słoik Amfora o pojemności 580 ml
        • Słoik hermetyczny
        • Słoik kanciasty o pojemności 300 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 200 ml z szerokim gwintem
        • Słoik o pojemności 280 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 320 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 720 ml z wytłaczaną kratką
        • Słoik z korkiem naturalnym
        • Słój ośmiokątny z pokrywą
    • Brytfanny i blachy
      • Blacha z wyjmowanym dnem
      • Foremki do wykrawania ciastek
      • Forma keksówka 30 x 11 cm
    • Garnki, miski i naczynia
      • Dzbanek z miarką
      • Garnek z wkładem do pasteryzacji
      • Kolorowe salaterki kwadratowe
      • Kubek – salaterka na zupę
      • Makutra
      • Miski z motywem dekoracyjnym – imitacją splotu sweterkowego
      • Plastikowa miska
      • Porcelanowe naczynia na zakąski
      • Szklana patera
      • Termosy obiadowe
      • Wkład do gotowania na parze
    • Korki i wieczka
      • Korki ekologiczne
      • Wieczka dekorowane w rozmiarze 66
      • Wieczka dekorowane w rozmiarze 82
      • Zakrętki do butelek
    • Maszynki i sprzęt kuchenny
      • Drylownica
      • Korkownica
      • Maszynka do mielenia
      • Przecierak do pomidorów
      • Sokownik
      • Wyciskarka do cytrusów
    • Pojemniki ceramiczne
      • Beczki kamionkowe
      • Ceramiczny garnek hermetyczny
      • Kubeczki 200 ml
      • Naczynia na smalec
      • Pojemniki na miód
    • Pojemniki plastikowe
      • Pojemnik na ciasto
      • Pojemniki na artykuły sypkie
    • Przybory kuchenne
      • Lejki do słoików
      • Małe wyciskacze do cytrusów
      • Młynek do bakalii
      • Młynek do czosnku
      • Przesiewacz do mąki i cukru pudru
      • Rękawice silikonowe
      • Siekacz do ciasta
      • Sitka i cedzaki
      • Tarka
  • Sklep
  • Blog
  • Kontakt
Piwniczka Chomika

Papryka marynowana z czosnkiem

Posted on 10 lutego 202112 lutego 2021

W sklepach pojawiły się promocje na czerwoną paprykę, więc postanowiliśmy wykorzystać ten fakt. Tematem tego wpisu będzie papryka marynowana z dodatkiem czosnku. Dla tych, którzy lubią smak czosnku, będzie to z pewnością rarytas.

Przygotowanie tego rodzaju marynaty nie jest skomplikowane, aczkolwiek rozłożone na trzy dni. Nie zajmie jednak dużo czasu, a efekt wart będzie wysiłku.

Papryka marynowana – jak ją zrobić?

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 2  główki czosnku
  • biała gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • olej słonecznikowy
  • sól

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 1/2 litra octu spirytusowego
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

Paprykę kroimy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Możemy ją przekroić na pół, a potem na cząstki. Tak skrojoną solimy, mieszamy i odstawiamy na noc, aby stała się bardziej miękka.

Następnego dnia najpierw zaczynamy od obrania i pokrojenia czosnku, a potem przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet i wsypujemy cukier i sól. Dolewamy sok odcedzony z naszej papryki. Zalewę mieszamy i stawiamy na kuchence, aby doprowadzić ją do zagotowania.

Teraz układamy paprykę w słoikach, dodając do każdego plasterki czosnku. Użyliśmy dużych słojów typu weck. Paprykę układamy na przemian z czosnkiem. Na koniec wsypujemy do każdego słoika po cztery ziarna ziela angielskiego, półtorej łyżki pieprzu ziarnistego oraz po dwie łyżeczki białej gorczycy. Dolewamy też po dwie łyżki oleju słonecznikowego.

Zalewa, którą doprowadziliśmy do wrzenia powinna trochę ostygnąć. Gdy jest jeszcze gorąca, zalewamy nią nasze słoiki. Teraz je zamykamy.

Pasteryzacją zajmujemy się dopiero następnego dnia. Najlepiej użyć do tego specjalnego garnka, tak zwanego powidlaka, który ma metalową wkładkę oddzielającą słoiki od dna. Pasteryzujemy je przez 30 minut od zagotowania. Po ostygnięciu przetwory są gotowe, ale teraz trzeba je odstawić najlepiej na miesiąc. Po tym czasie papryka osiągnie już odpowiedni smak.

Polecamy także nasz drugi przepis na paprykę konserwową.

Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:

  • deski kuchenne
  • ostre noże kuchenne
  • słoik z hermetycznym zamknięciem
  • młynek do soli lub pieprzu
  • pojemniki plastikowe

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie logo-z-corela-kopia-z-t%C5%82em-1024x492.png

Kategorie

  • Dania
  • Inspiracje
  • Likiery
  • Nalewki
  • Pasieka Piwniczki Chomika
  • Porady
  • Przepisy
  • Przetwory mięsne
  • Przetwory z owoców
  • Przetwory z warzyw
  • Pszczelarstwo
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Soki
  • Specjały Piwniczki Chomika
  • Wina
  • Zakąski
  • Zdrowotne
  • Zupy

©2025 Piwniczka Chomika