Rozpoczyna się sezon na truskawki, więc oprócz kompotów, ciast i dżemu można zaplanować także przyrządzenie czegoś wyskokowego z tego cudownego owocu. Przyznacie chyba, że sezon na truskawki jest zdecydowanie za krótki, a te owoce, które przyjeżdżają z różnych stron świata i można je kupić przez cały niemal rok, nie mogą się równać z naszą polska świeżą truskawką. Właśnie z niej powinna powstać nasza pyszna nalewka z truskawek!
Chcemy się z Wami podzielić prostym i doskonałym przepisem na nalewkę truskawkową. Oprócz owoców będzie potrzebny tylko cukier i spirytus, ale ważne są proporcje składników. A więc do dzieła!
Nalewka z truskawek – składniki
- 4 kilogramy świeżych truskawek
- 2 l spirytusu
- 3 kg cukru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie odszypułkujemy za pomocą noża. Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1-2 dni, aż puszczą sok.
Po tym czasie zalewamy je spirytusem i mieszamy. Odstawiamy w jasne, nasłonecznione miejsce pamiętając, aby co kilka dni potrząsnąć naczyniem z nalewką z truskawek.
Miesiąc później filtrujemy nalew, aby pozbyć się osadu. Najlepiej zrobić to przy pomocy ściągacza do wina, ale można także filtrować przy pomocy sitka wyłożonego jałową gazą. Po tym zabiegu nalewkę z truskawek możemy zlać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić na pół roku w ciemne miejsce.
Polecamy także przepisy na inne pyszności z truskawek: sok truskawkowy oraz dżem truskawkowy.
Akcesoria potrzebne do przygotowania nalewki znajdziecie poniżej:
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego.