Czerwone porzeczki, choć z wyglądu niepozorne, są bardzo zdrowe i cenne dla organizmu człowieka. Zapobiegają nadciśnieniu, regulują poziom cholesterolu i wspomagają funkcjonowanie jelit. Są też bogate w witaminę C. Niestety, rzadko je jemy, dlatego warto pomyśleć o innym sposobie na ich przyswajanie. Nasza propozycja to pyszna i zdrowa nalewka z czerwonych porzeczek z miętą.
Przygotowaliśmy zapas na całą zimę, więc użyliśmy: 10 kilogramów czerwonych porzeczek, 5 kg cukru, pięć litrów spirytusu oraz cztery gałązki świeżej mięty i 5 szklanek przegotowanej wody. Przydał się także słój wielofunkcyjny – obowiązkowe wyposażenie producentów domowych nalewek i wina.
Nalewka z czerwonych porzeczek – przepis
Składniki:
- 10 kg czerwonych porzeczek
- 5 kg cukru
- 5 l spirytusu
- 4 gałązki świeżej mięty
- 5 szklanek przegotowanej wody
Przygotowanie:
Umyte i obrane z gałązek owoce wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Słój zakręcamy i odstawiamy na kilka dni, aby owoce puściły sok. Po tym czasie trzeba dolać alkohol. Spirytus łączymy z przegotowaną ostudzoną wodą w proporcji: jedna szklanka wody (250 ml) na litr spirytusu (95%). Takim roztworem zalewamy owoce, które w międzyczasie puściły już sok. Dodajemy listki świeżej mięty, zakręcamy słój i odstawiamy na dwa miesiące.
Po tym czasie trzeba odsączyć nalewkę. Używamy do tego gęstego sita i gazy. Odsączanie zajmie nam trochę czasu, bo nalew jest dość gęsty, a na dnie wytrąciło się sporo naturalnego osadu. Najpierw przesączamy sam płyn, a potem do sita wsypujemy nalewkę z owocami i cierpliwie czekamy aż cały płyn się przesączy.
Teraz możemy rozpocząć butelkowanie. Wybraliśmy różne butelki z bogatego asortymentu chomika, zarówno z wygodna metalową nakrętką jak i te tradycyjne, zamykane korkiem. Można je zamówić w naszym sklepie internetowym.
W sumie wyszło nam osiem litrów nalewki. Zanim będzie można się nią delektować, musi jeszcze odstać pół roku.
Jeśli lubisz porzeczki to sprawdź jeszcze nasz drugi przepis na porzeczkówkę.