Czerwone porzeczki, choć z wyglądu niepozorne, są bardzo zdrowe i cenne dla organizmu człowieka. Zapobiegają nadciśnieniu, regulują poziom cholesterolu i wspomagają funkcjonowanie jelit. Są też bogate w witaminę C. Niestety, rzadko je jemy, dlatego warto pomyśleć o innym sposobie na ich przyswajanie. Nasza propozycja to pyszna i zdrowa nalewka z czerwonych porzeczek z miętą.

Przygotowaliśmy zapas na całą zimę, więc użyliśmy: 10 kilogramów czerwonych porzeczek, 5 kg cukru, pięć litrów spirytusu oraz cztery gałązki świeżej mięty i 5 szklanek przegotowanej wody. Przydał się także słój wielofunkcyjny – obowiązkowe wyposażenie producentów domowych nalewek i wina.
Nalewka z czerwonych porzeczek – przepis
Składniki:
- 10 kg czerwonych porzeczek
- 5 kg cukru
- 5 l spirytusu
- 4 gałązki świeżej mięty
- 5 szklanek przegotowanej wody
Przygotowanie:
Umyte i obrane z gałązek owoce wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Słój zakręcamy i odstawiamy na kilka dni, aby owoce puściły sok. Po tym czasie trzeba dolać alkohol. Spirytus łączymy z przegotowaną ostudzoną wodą w proporcji: jedna szklanka wody (250 ml) na litr spirytusu (95%). Takim roztworem zalewamy owoce, które w międzyczasie puściły już sok. Dodajemy listki świeżej mięty, zakręcamy słój i odstawiamy na dwa miesiące.
Po tym czasie trzeba odsączyć nalewkę. Używamy do tego gęstego sita i gazy. Odsączanie zajmie nam trochę czasu, bo nalew jest dość gęsty, a na dnie wytrąciło się sporo naturalnego osadu. Najpierw przesączamy sam płyn, a potem do sita wsypujemy nalewkę z owocami i cierpliwie czekamy aż cały płyn się przesączy.
Teraz możemy rozpocząć butelkowanie. Wybraliśmy różne butelki z bogatego asortymentu chomika, zarówno z wygodna metalową nakrętką jak i te tradycyjne, zamykane korkiem. Można je zamówić w naszym sklepie internetowym.
W sumie wyszło nam osiem litrów nalewki. Zanim będzie można się nią delektować, musi jeszcze odstać pół roku.
Jeśli lubisz porzeczki to sprawdź jeszcze nasz drugi przepis na porzeczkówkę.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
