Szukasz smacznego, prostego i bardzo szybkiego dania? Makaron z pomidorami (albo pasta z pomidorami) to potrawa spełniająca wszystkie te warunki. Zrobisz ją w 15-20 minut i jeśli tylko lubisz pomidory, na pewno będzie smakować. Do przygotowania tej pasty wykorzystamy pomidory w słoikach, które przygotowaliśmy w jednym z poprzednich odcinków.
Makaron z pomidorami – jak przygotować?
Do przygotowania naszej pasty będziemy potrzebować: makaronu, słoika z pomidorami, czosnku i cebuli, parmezanu, oliwy z oliwek i świeżej bazylii.
Składniki:
- 200 g makaronu
- słoik pomidorów w sosie
- ząbek czosnku
- mała cebula
- parmezan
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia lub pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy makaron. Wybraliśmy tagliatelle, ale równie dobrze może być inny rodzaj, na przykład penne czy spaghetti.
Tymczasem na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą, dolewamy pomidory ze słoika. Po podgrzaniu, kiedy zaczną bulgotać, zmniejszamy ogień i dodajemy sól i pieprz do smaku.
Ugotowany al dente makaron przekładamy na patelnię i mieszamy wszystko dokładnie, tak aby sos obkleił makaron. Wykładamy go na talerze i posypujemy startym parmezanem, a potem dekorujemy jeszcze listkami bazylii lub natką pietruszki. Aby danie jeszcze lepiej się prezentowało, użyliśmy talerzy z 18-elementowej zastawy stołowej z minimalistycznym, nowoczesnym wzorem.
Polecamy też inne przepisy na pyszne dania: placki z cukinii, leczo i zupę-krem z cukinii.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- 18-elementowa zastawa stołowa
- patelnia z powłoką marmurkową
- pojemniki plastikowe
- pojemniki na oliwę/ocet
- zestaw garnków
- pojemniki na art. sypkie
- ostre noże kuchenne
- obieraczki do warzyw