Pełna witamin i minerałów, lekkostrawna i niskokaloryczna. Cukinia to warzywo idealne dla osób dbających o zdrowie i urodę, a dania i potrawy z jej udziałem są tak smaczne, jak różnorodne. Dziś zachęcamy do przygotowania pożywnego i rozgrzewającego kremu z cukinii podawanego z chrupiącymi grzankami.
Jak zrobić zupę krem z cukinii?
Składniki na krem z cukinii:
- 2 duże cukinie
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g masła
- mały bochenek chleba
- sól i pieprz, przyprawa curry lub inne przyprawy do smaku
- kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
- natka pietruszki lub liść mięty do dekoracji
Przepis na zupę krem z cukinii:
- Cukinię obieramy ze skórki, a potem pozbawiamy miąższu z pestkami i kroimy w małą kostkę.
- Obraną cebulę siekamy drobno i razem z cukinią wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą lub olejem. Składniki podsmażamy, aż cebula się zeszkli, następnie wlewamy litr wody i dusimy całość pod przykryciem, aż cukinia zmięknie.
- Ok. dwie trzecie zawartości rondla blendujemy razem z ząbkami czosnku, następnie ponownie łączymy z podduszoną cukinią i gotujemy jeszcze chwilę, aby nadmiar wody odparował, w międzyczasie dodając przyprawy do smaku oraz łyżkę masła.
- Na koniec z chleba i masła przygotowujemy grzanki. Kromki kroimy na kostki, smarujemy masłem i zapiekamy je w piekarniku, aby stały się chrupkie i uzyskały ciemnozłoty kolor.
- Zupę możemy zagęścić jeszcze śmietaną lub jogurtem, ale nie trzeba, bo jest wystarczająco gęsta i kremowa. Podajemy ją oczywiście z grzankami i posiekaną natką pietruszki lub liściem mięty.