W grudniu rozpoczyna się sezon na nalewki z cytrusów. To także czas przygotowania do świąt. Polecamy więc nalewkę z pomarańczy z typowo bożonarodzeniowymi przyprawami: goździkami, cynamonem, kawą i miodem. Ta nalewka świetnie wpisze się w aromaty i nastrój tych najbardziej popularnych świąt.
Przepis, który proponujemy, ma też wielką zaletę: nalewkę zdążysz zrobić nawet, jeśli zabierzesz się za jej przygotowanie zaledwie tydzień przed świętami.
Do przygotowania nalewki z pomarańczy będziemy potrzebować: pomarańcze, ziarna kawy, goździki i cynamon, miód, spirytus oraz wodę.
Składniki
- 12 pomarańczy
- ziarna kawy
- goździki
- 1 opakowanie kory cynamonu
- 8 łyżek miodu
- 1 l spirytusu 95%
- 0,6 l wody
Nalewka z pomarańczy – przygotowanie
Pomarańcze najpierw zalewamy wrzątkiem i na chwile je w nim pozostawiamy. Potem dokładnie je masujemy.
W kolejnym kroku w każdym owocu robimy kilkanaście nacięć, w które wkładamy kawałki cynamonu, ziarenka kawy oraz goździki. Po 15 ziaren kawy i goździków wrzucamy luzem do słoja, po czym wkładamy do niego przygotowane pomarańcze.
Teraz przygotowujemy płyn do zalania owoców. Miód łączymy z lekko ciepłą wodą, aby się w niej dobrze rozpuścił, a potem dolewamy spirytus. Taką mieszanką zalewamy pomarańcze w słoju. Nalewkę odstawiamy przynajmniej na tydzień, choć jest wskazane, aby postała trochę dłużej (2-3 tygodnie).
Po tym czasie trzeba odlać nalew, rozkroić pomarańcze i wycisnąć z nich sok, po czym dolać go do nalewu. Teraz trzeba przefiltrować płyn. Nalewki z dodatkiem przypraw często zawierają drobne zanieczyszczenia, które najpierw zmętniają płyn, a z czasem zbierają się na dnie. W takiej sytuacji, aby nalewka była klarowna, trzeba ją czasem nawet parokrotnie filtrować lub zastosować metodę grawitacyjną, czyli odczekać aż osad zgromadzi się na dnie słoja i potem zlać nalewkę znad osadu przy pomocy rurki.
Wyklarowaną nalewkę możemy przelać do butelek lub eleganckiej szklanej beczułki z kranikiem, która ma tą dodatkową zaletę, że jeśli w nalewce pozostały jeszcze jakieś drobinki, to siądą na jej dnie, a kranik umiejscowiony nieco powyżej pozwoli nalewać wyłącznie wyklarowaną nalewkę.
Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie: kutia, dorsz w panierce panko, ciasteczka orzechowe.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słój wielofunkcyjny
- miska do płukania owoców
- deska do krojenia
- sitko nierdzewne
- butelki
- beczułka z kranikiem