Jeśli wigilijny karp już ci się znudził i masz wewnętrzną potrzebę, aby coś zmienić w świątecznym menu, to dorsz w panierce panko jest własnie dla ciebie. Jego mięso jest delikatne i smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Nie jest wymagający w przygotowaniu, a w chrupiącej panierce zaskoczy smakiem nie jednego twojego stołownika.
Dostępny w naszych sklepach dorsz atlantycki jest rybą średniotłustą, a jego mięso zawiera sporo cennych kwasów Omega-3, witamin z grupy B, minerałów oraz witaminę D. Jest także świetnym źródłem białka. Mięso dorsza jest aksamitne, o delikatnym smaku, szybko mięknie pod wpływem ciepła i jest łatwe w obróbce.
Dorsza proponujemy przygotować w panko, czyli panierce typu japońskiego, bardzo popularnej w kuchni azjatyckiej i stosowanej nie tylko do ryb, ale także owoców morza, kurczaka i warzyw. Panko charakteryzuje się znacznie grubszymi “ziarnami” od europejskiej tartej bułki, przy czym jest od niej lżejsze. Nadaje potrawie wyjątkową chrupkość, przy czym wchłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka.
Dorsz w panierce panko – jak przygotować?
Składniki:
- 400 gram filetu z dorsza
- jajko
- mąka
- panierka panko
- olej
- sól i pieprz
Do rozdzielenia składników użyliśmy miseczek marki Hobby Life, których wyłącznym dystrybutorem w Polsce jest firma Chomik.
Przygotowanie:
Filety kroimy w paski, posypujemy sola i pieprzem, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy trzy talerze. Do pierwszego wsypujemy mąkę, w drugim roztrzepujemy jajko, a do trzeciego dajemy panierkę.
Teraz każdy kawałek ryby najpierw obtaczamy w mące, potem zamaczamy w jajku, a następnie przekładamy do panierki. Tak przygotowane kawałki smażymy na rozgrzanym głębokim oleju. Po smażeniu wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Świeżo usmażone kawałki dorsza możemy podać z sosem chrzanowym i dodatkami: frytkami, ziemniakami lub ryżem.
Zobacz także inne nasze przepisy wigilijne: kutia, kompot z suszu.