Wyjątkowy deser jadany tylko raz w roku. Aromatyczna mieszanka maku, zboża i bakalii to najsłodsze z wigilijnych dań. Oryginalny smak, który trzeba lubić. My lubimy!
Jak zrobić kutię?
Składniki na kutię:
- 200 g ziaren pszenicy
- 150 g maku
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 250 ml mleka
- 200 g orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g suszonych moreli
- 125 ml miodu
- 35 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- kilka kropli ekstraktu lub aromatu migdałowego
Przepis na tradycyjną kutię:
- Pszenicę płuczemy w letniej wodzie kilkakrotnie, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc pod przykryciem.
- Na drugi dzień zagotowujemy mleko, umieszczamy w nim pszenicę i gotujemy do miękkości, następnie nie odcedzając, odstawiamy całość do wystudzenia.
- Mak zalewamy wrzątkiem, a potem, po odcedzeniu mielimy na sitku o najdrobniejszych oczkach.
- Rodzynki i morele parzymy wrzątkiem, a po odcedzeniu i wystudzeniu siekamy drobno, razem z orzechami i migdałami.
- Wszystkie przygotowane wcześniej składniki łączymy razem, dodajemy miód i skórkę cytrynową lub pomarańczową oraz ekstrakt migdałowy i dokładnie mieszamy.
- Kutię wstawiamy do lodówki na 13 godzin, aby się przegryzła. Potem możemy podawać ją jako samodzielny deser na zimno lub podgrzać, gdy stosujemy ją na ciepło jako dodatek np. do makaronu.