Może się wydawać, że sałatką trudno zaskoczyć, ale nie tą. Sałatka tortowa (sałatka tort) robi doskonałe wrażenie na stole niezależnie od tego, czy to święta, rodzinne spotkanie czy uroczyste przyjęcie. W dodatku smakuje wybornie, a dla gospodarzy ma te wielka zaletę, że można ja przygotować wcześniej i w niczym nie angażuje podczas imprezy.
Sałatka, którą proponujemy, jest zarazem sycąca i jednocześnie – jeśli chodzi o odczucia podczas jedzenia – lekka. Kurczak marynowany w przyprawie kebab gyros nadaje wyrazistości i nowoczesnego stylu potrawy. Zioła i marynowane pieczarki zapewniają nutę świeżości. To doskonała propozycja na przykład na wielkanocny stół.
Jak zrobić sałatkę TORT
Do przygotowania sałatki tortowej nie potrzebujemy żadnych egzotycznych składników, może jedynie oprócz mieszanki przypraw do gyrosa, ale są one coraz bardziej popularne i łatwo dostępne. Pozostałe składniki, to klasyka gatunku, a więc nie będzie żadnych trudności w przygotowaniu sałatki.
Składniki
- duży słój pieczarek (lub dwa mniejsze)
- po 4 ugotowane ziemniaki i marchewki
- czerwona papryka
- podwójny filet z kurczaka
- koperek
- szczypiorek
- 20 dag startego żółtego sera
- przyprawa gyros kebab
- 4 jajka ugotowane na twardo
- majonez
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie
Pracę przy sałatce TORT zaczynamy od ugotowania ziemniaków, marchwi i jajek. Potem zajmujemy się mięsem, kroimy je w kostkę i marynujemy w przyprawie gyros. Pozostawiamy je tak na dłuższą chwilę, aby przeszło smakiem przypraw. W tym czasie siekamy koperek i szczypiorek i ucieramy na grubych oczkach tarki żółty ser. Natomiast paprykę kroimy w kostkę. Wracamy do mięsa: smażymy je na oleju i odkładamy do wystygnięcia.
Teraz trzeba przygotować tortownicę: jej dno i boki trzeba wyłożyć folia aluminiową lub papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej tortownicy wkładamy kolejne warstwy sałatki. Najpierw kapeluszami do dołu układamy marynowane pieczarki. Potem wsypujemy zieleninę, a więc szczypiorek i koperek, w taki sposób, aby wypełniły przestrzenie między pieczarkami.
Kolejną warstwę będzie stanowić gotowana marchewka, którą ścieramy bezpośrednio do tortownicy. Później smarujemy ją majonezem i ścieramy na tarce gotowane ziemniaki, które na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Znów smarujemy warstwę majonezu, a na nią wsypujemy pokrojoną paprykę, a potem kawałki mięsa. Przykrywamy je majonezem, na który ścieramy na tarce gotowane jajka. Znów wykładamy majonez, a ostatnią warstwę stanowić będzie starty żółty ser.
Tortownicę z zawartością wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wykładamy sałatkę na duży płaski talerz lub paterę, odwracając tortownicę do góry dnem. Sałatka TORT jest gotowa!
Zobacz także inne przepisy na sałatki: sałatka zborczycka, sałatka makaronowa, sałatka z cukinii, pomidorów i papryki.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- tortownica
- patera
- młynek do soli lub pieprzu
- pojemniki na oliwę/ocet
- zestaw garnków
- pojemniki na art. sypkie
- ostre noże kuchenne
- obieraczki do warzyw