Razem z Paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej prezentujemy przepis na zupełnie wyjątkowy deser. To przysmak doceniony i godny polecenia, bo zajął II miejsce w konkursie na najsmaczniejszy deser słodko-słony podczas Letniego Festiwalu Smaków “Bitwa Regionów”. Ten pyszny deser przygotowały w piwniczkowej kuchni panie: Sylwia Ostrowska i Anna Marzec. A oto przepis.
Deser słodko-słony – składniki
- 2 duże pojemniki serka ,,Mój ulubiony”
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 2 szt cukier wanilonowy
- 1 puszka masy kajmakowej
- 30 dag orzeszków ziemnych solonych
- 1 duże opakowanie herbatników
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
- 4 łyżki miodu
- barwnik spożywczy czerwony (można zastąpić syropem wiśniowym)
- cukier puder 300g
- 150 ml wrzątku
Przepis na “Pocałunek św. Kingi”
Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku pozostawiamy do ostygnięcia co jakiś czas mieszamy, aby dobrze się rozpuściła. Następnie ubijamy śmietankę z cukrem wanilinowym i łączymy z serkiem do tego wlewamy ostudzoną galaretkę mieszamy na wolnych obrotach mikserem ( deser można dosłodzić, jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie). Tak przygotowany krem wkładamy do pojemniczków o średnicy 5 cm. Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia, kiedy krem zastygnie robimy w środku wgłębienie. Wgłębienie uzupełniamy karmelem ( wcześniej należy lekko posolić karmel, dodać 4 łyżki mleka i wymieszać). Tak uzupełnione nadzieniem kulki zostawiamy do zastygnięcia. W tym czasie wykonujemy spód pod deser.
Orzeszki blendujemy dodajemy do nich pokruszone herbatniki i miód, składniki powinny być ze sobą połączone, tak aby można było z nich zrobić okrągłe podkłady pod deserek. (Gdyby ciasto było za suche można dodać kajmaku wówczas uzyskamy bardziej elastyczną masę, jednak należy uważać aby nie była zbyt lepka). Na przygotowane kółeczka układamy deser, aby wyciągnąć z pojemniczka należy zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie, wówczas boki będą gładkie.
Tak przygotowane ciasteczko należy polać glazurą wykonaną następująco:
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli, żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącego mleka, cukier rozpuszczamy z przegotowaną wodą. Wszystkie rozpuszczone składniki mieszamy ze sobą dodajemy barwnik i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewa powinna być ciepła polewamy ciasteczka, tak aby uzyskać piękny jednolity efekt.
Dekoracja deseru według uznania i własnego pomysłu.
Deser wbrew pozorom jest bardzo prosty jednak troszkę pracochłonny, oczywiście nadzienie i spody można modyfikować w zależności od smaku i wyobraźni. SMACZNEGO !