Kotleciki warzywne – to pyszna propozycja na obiad w stylu wege, to także świetny pomysł dla dzieci, które są niejadkami. Można podawać je solo, do wrapów, kanapek, sałatek, a także jako substytut mięsny do dania głównego. Poznaj przepis, który zachwyci Twoich bliskich!
Czas przygotowania ok: 20 minut
Kotleciki warzywne – co będzie potrzebne?
Składniki
- 1 duży kalafior (ok.1200 g)
- 2-3 średnie jajka
- 1 cebula szalotka (w sezonie lepsza będzie cebula dymka)
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- natka pietruszki
- bułka tarta
- ok. 2 łyżki mąka pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ok. 2-3 łyżki oleju roślinnego
Jak zrobić kotleciki warzywne?
- Na początek oczyść kalafior z liści i wystającego głąba. Odetnij wszystkie różyczki, umieść je w garnku z zimną wodą i dodaj łyżeczkę soli. Kalafior gotuj pod przykrywką przez ok. 7-8 minut, tak aby był sprężysty.
2. Po ugotowaniu odcedź różyczki, a kiedy przestygną, przełóż je na suchą patelnię. Podgrzewaj je do przesuszenia, a nie do zarumienienia!
3. Kiedy kalafior przestygnie, posiekaj go na desce i przełóż do miski. Do warzywa dodaj jajka, mąkę, posiekaną szalotkę i czosnek. Na koniec dołącz pokrojoną natkę pietruszki, koperek oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
4. Uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni wlej łyżkę oleju i podsmaż kotleciki przez kilka minut aż do zarumienienia. To, już wszystko – Smacznego!
Zobacz także przepisy na: makaron z sosem kurkowym oraz gnocchi z pomidorkami i mozzarellą.
Wszystkie potrzebne przedmioty, znajdziesz w naszym sklepie: