Gnocchi z pomidorami i mozzarellą to przepis na pyszny i prosty obiad czy kolację. Sos śmietanowo-pomidorowy sam w sobie może być również świetną bazą pod makarony. Jeśli nie masz pomysłu na obiad w wersji wege – dobrze trafiłeś! Poznaj prosty przepis, z którego w kilkanaście minut wyczarujesz pyszne danie!
Jak zrobić gnocchi z pomidorami i mozzarellą
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Składniki:
- 1 opakowanie gnocchi 500 g
- 2/3 Mozzarelli w kostce
- Pomidorki koktajlowe
- Olej lub oliwa
- 2 ząbki czosnku (ale może lepiej mieć kilka więcej)
- 200 ml śmietanki 30% lub jogurt naturalny
- Kolendra / Oregano (kilka listków, wystarczy)
- Słodka papryka
- Sól
- Pieprz

1. Na początek wlej kilka łyżek oleju lub oliwy i rozgrzej patelnie. Następnie dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i zacznij go podsmażać. Do czosnku dodaj pomidorki koktajlowe, możesz pokroić je na pół lub wrzucić w całości. Podsmażaj wszystko na patelni.
2. W międzyczasie ugotuj Gnocchi, jeśli korzystasz z gotowych klusek, sprawdź instrukcję polecaną przez producenta, zwykle gotowanie powinno trwać 1-2 minuty.
3. Do Pomidorów i czosnku dodaj śmietankę i przyprawy według własnych upodobań. Zamiast śmietanki możesz dodać jogurt naturalny.
4. Gdy wszystkie składniki się wymieszają, dodaj posiekaną w kostkę mozzarellę. Gdy ser zacznie charakterystycznie się ciągnąć, to znak, że danie jest już prawie gotowe.
5. Na koniec udekoruj danie listkami kolendry lub oregano.
To już wszystko! Smacznego! 😊
Sprawdź także: Tradycyjny rosół