Wódka lub nalewka lodowa to trunek, który idealnie pasuje na imprezę: ma bardzo efektowny kolor, świetny smak i robi wrażenie! Iceówka oraz nalewka z cukierków ICE to kolejne nazwy, którymi jest opisywany ze względu na główne składniki i sposób przygotowania. Ten wyjątkowy napój polecamy zwłaszcza na Sylwestra i karnawał, ale oczywiście świetnie się sprawdzi na każdej imprezie.
Wódka lodowa – składniki
Do przygotowania tego trunku nie potrzebujemy wielu składników. Podstawowym są oczywiście cukierki typu ICE, ale bardzo ważne – muszą być koloru niebieskiego. To istotna uwaga, bo na rynku można dostać także białe cukierki lodowe. Smak maja ten sam, ale nie zabarwia nalewki na piekny niebiesko-turkusowy kolor.
Składniki
- 0,5 l wódki 40%
- szklanka wody (do rozpuszczenia cukierków)
- 4 opakowanie cukierków lodowych
Wódka lodowa – jak zrobić?
- Do garnka wlewam szklankę wody i podgrzewam na małym ogniu. Gdy się zagrzeje wrzucam cukierki, ale nie wszystkie na raz, lecz stopniowo, po jednym opakowaniu, a gdy się rozpuszczą, dodaję następne.
- Po rozpuszczeniu wszystkich cukierków powstaje syrop. Gdy wystygnie, należy dolać do niego wódkę, ale jeśli chcesz uzyskać mocniejszy napój, to można też użyć spirytusu nalewkowego. Alkohol stopniowo dolewamy do wystudzonego syropu. Mieszamy, aby płyny się dobrze połączyły.
- Gdy to się stanie, wódka lodowa jest już gotowa i można ją rozlać do butelek.
Zobacz także przepisy na nalewke kokosową i likier krówkowy.