Kto nie zna cukierków “kukułek”? Chyba wszyscy o nich słyszeli, a większość z nas kojarzy i pamięta ich smak. Właśnie z tych kultowych słodyczy można przyrządzić pyszny likier. Jednocześnie jest to trunek bardzo prosty i szybki w przygotowaniu – wystarczy zrobić go dzień przed imprezą. Likier z kukułek nadaje się praktycznie na każde spotkanie: doskonale smakuje i rozgrzewa!
Przepis na likier z kukułek
Do przygotowania likieru z kukułek są potrzebne tylko trzy składniki:
- 2 opak. mleka skondensowanego (niesłodzonego, razem około 1 litra)
- 300 g cukierków kukułek
- 0,5 l spirytusu 95%
Jeśli wolisz słabsze trunki, można zastąpić spirytus wódką.
Jak przygotować likier?
- Do garnka wrzuć cukierki i zalej je mlekiem skondensowanym.
- Garnek ustaw na kuchence, gotuj i mieszaj zawartość aż cukierki całkowicie się rozpuszczą.
- Odstaw garnek do ostudzenia płynu. Regularnie go mieszaj, aby nie dopuścić do utworzenia się na powierzchni kożucha.
- Po ostudzeniu dolej spirytus (lub wódkę). Wymieszaj. Odstaw na 1-2 dni.
- Po tym czasie wymieszaj i rozlej do butelek. Likier z kukułek jest gotowy do degustacji.
Zobacz także przepis na nalewkę kokosową i likier krówkowy.