![](https://piwniczkachomika.pl/wp-content/uploads/2020/10/P1140273-1024x576.jpg)
Co roku w Piwniczce Chomika przygotowujemy własne wino. Nie mogło być inaczej także tym razem. Jak powstaje nasze białe wino – oto relacja z jego produkcji.
![](https://piwniczkachomika.pl/wp-content/uploads/2020/10/P1140310-1024x576.jpg)
Z naszej winniczki zebraliśmy 46 kilogramów jasnych winogron. Niestety, dzień przed zbiorem deszcz spłukał dzikie drożdże i musieliśmy je dodać. Do tej ilości winogron użyliśmy 15 kilogramów cukru oraz 11 litrów wody.
![](https://piwniczkachomika.pl/wp-content/uploads/2020/10/P1140304-1024x576.jpg)
Najpierw winogrona trafiły do rozdrabniarki sprawdzonej włoskiej marki Grifo. Maszyna oddzieliła grona od szypułek i je zmiażdżyła. Przygotowana w ten sposób miazga z winogron jest gotowa do wyciśnięcia soku.
W tym zadaniu pomogła nam bardzo wydajna i poręczna prasa hydrauliczna marki Grifo. Do jej pojemnika wlewa się miazgę winogronową i przy pomocy sprężonego powietrza jest wyciskany sok.
![](https://piwniczkachomika.pl/wp-content/uploads/2020/10/20201009_115832-1024x576.jpg)
Sok trafił teraz do fermentatora marki Minox. Potem dolaliśmy do niego syrop przygotowany wcześniej z cukru rozpuszczonego w podgrzanej wodzie. Na koniec dodaliśmy drożdże. Wreszcie zamknęliśmy fermentator i czekamy na efekty pracy drożdży winiarskich. Białe wino będzie gotowe dopiero jakiś czas. Teraz trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie logo-z-corela-kopia-z-t%C5%82em-1024x492.png](http://piwniczkachomika.pl/wp-content/uploads/2019/05/logo-z-corela-kopia-z-t%C5%82em-1024x492.png)