Chrupiąca skórka, żadnych polepszaczy, za to pełnia smaku i zdrowia. Domowy orkiszowy chleb wzbogacony nasionami dyni i słonecznika oraz czarnuszką uwodzi podniebienia i jest niezwykle prosty w przygotowaniu.
Jak zrobić chleb orkiszowy?
Składniki na chleb orkiszowy:
- 600 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki pszennej
- 900 ml letniej przegotowanej wody
- 15 g drożdży instant
- po 100 g otrębów owsianych, łuskanych ziaren słonecznika i pestek dyni
- 10 g ziaren czarnuszki
- 20 g soli
- 24 g cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie chleba z mąki orkiszowej:
- Wszystkie suche składniki łączymy w misce, a następnie wlewamy wodę i mieszamy dokładnie.
- Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto zaczęło rosnąć.
- Keksówki natłuszczamy obficie masłem lub margaryną, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do foremek.
- Ciasto rozkładamy równomiernie w foremkach i ponownie odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na kwadrans, aby jeszcze podrosło.
- Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy czarnuszką, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 55 minut.
- Na koniec wyjmujemy chleby, wyciągamy z blaszek i pozostawiamy do wystudzenia na kratce z piekarnika.

Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- plastikowe miski
- łyżki drewniane
- ściereczki kuchenne
- blachy fakturowane „non-stick”
- trzepaczki kuchenne
- chlebaki
Odwiedź nas jeszcze tutaj!