Ciasteczka amerykańskie to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Te kultowe ciastka z dużymi kawałkami czekolady będą świetnym dodatkiem do kawy, herbaty lub kakao dla tych dużych i małych miłośników słodyczy. Sprawdź prosty przepis!
Nasz przepis na ciasteczka amerykańskie
Składniki:
- 100 g masła
- 1 pełna szklanka (155 g) mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 80 g cukru trzcinowego
- 80 g cukru białego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej)
Czas przygotowania: 25 minut
Jak zrobić pyszne ciasteczka amerykańskie
1. Piekarnik nagrzej do ok. 160 stopni C. Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wymieszaj. W drugiej misce ubij masło z dodatkiem cukru białego i trzcinowego przez ok. 5 minut. Następnie dodaj jajko, które również ubijaj przez ok. 5 minut. Mokre składniki połącz z suchymi i ponownie miksuj.
3. Pokrój czekoladę — każdą kostkę na 4 kawałeczki i dodaj do ubitej masy. Nabierz po ok. 2 łyżeczki masy, formuj kulki wielkości małej gałki lodów i układaj, na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Następnie delikatnie spłaszcz kulki na ok. 0.5 cm.
4. Pierwszą blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika na wyższą półkę. Piecz przez 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka najlepiej smakują, gdy są chrupiące zewnątrz, a miękkie w środku.
To już wszystko, smacznego!
Zobacz także przepis na ciasto dyniowe z czekoladą.
W naszym sklepie internetowym, znajdziesz wszystkie produkty, których użyliśmy:
- miski,
- miarka,
- noże,
- deska do krojenia,
- talerze,
- łopatka.