Dla większej odporności organizmu, dla urody i oczywiście dla smaku. Nalewkę z derenia polecamy miłośnikom szlachetnych aromatów. Jej przygotowywanie będzie stanowić dla nas próbę cierpliwości, ale warto poczekać, aby móc skosztować prawdziwie wykwintnej dereniówki.
Jak zrobić nalewkę z derenia?
Składniki na dereniówkę:
- 8 kg dojrzałego derenia – im bardziej dojrzały, tym lepiej – najlepsze są owoce ciemnoczerwone – mają najwięcej smaku i aromatu
- 4 kg cukru
- po 4 l wódki czystej i spirytusu
Przepis na nalewkę z derenia:
- Umyte owoce nakłuwamy wykałaczką lub delikatnie miażdżymy, np. tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by z owoców mogło wyciec jak najwięcej soku.
- Owoce umieszczamy w dużym słoju i zalewamy wódką oraz spirytusem. Zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc, codziennie potrząsając słojem.
- Po miesiącu owoce odcedzamy i zasypujemy cukrem. Przykryte odstawiamy na siedem dni, codziennie mieszając. Natomiast alkohol, którym był zalany dereń, zamykamy w osobnym naczyniu.
- Po siedmiu dniach owoce ponownie odcedzamy, możemy je dodatkowo wycisnąć na sicie, a płyn łączymy z alkoholem z drugiego naczynia. Słój zamykamy i odstawiamy jeszcze na tydzień do sklarowania.
- Nareszcie można przefiltrować nalewkę i zlać ją do butelek. Do filtracji najlepsze są specjalne bibułki, filtry do kawy albo gęste sita i gaza.
- Gotowa nalewka powinna odstać przynajmniej rok.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
słoje wielofunkcyjne
butelki 250 ml
szklane słoje z pokrywą
pojemniki na artykuły sypkie
tłuczki do ziemniaków
sitka i cedzaki
lejki
Odwiedź nas jeszcze tutaj!