Odkryj tajemnicę idealnej lemoniady na upalne dni – ten przepis sprawi, że lato stanie się jeszcze bardziej orzeźwiające! Napój podawaj w słojach z kranikiem, dzięki czemu zachowa swoją świeżość i pyszny smak na dłużej, a Twoi goście będą nim zachwyceni!
Domowa lemoniada świetnie się prezentuje w bardzo modnym ostatnimi czasy słoju z kranikiem. To bardzo praktyczny sposób na jej serwowanie, bo pozwala chętnym na dolewanie napoju w każdej chwili.
Przepis na domową lemoniadę
Składniki:
- 3-4 cytryny
- 4 pomarańcze
- 2 limonki
- 4-5 łyżek cukru
- 5-7 gałązek mięty
- 1,5 litra wody
- kostki lodu
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj słodki wywar z mięty. Do garnka wlej pół szklanki wody, wsyp cztery lub pięć łyżek cukru oraz garść liści mięty. Gotuj przez około pięć minut, aż cukier się rozpuści, a płyn nabierze żółtawej barwy. Odstaw garnek do wychłodzenia.
Teraz zajmij się owocami. Z połowy owoców wyciśnij sok. Najlepiej przecedź go przez sito, aby miąższ i pestki nie zatkały kranika. Resztę owoców pokrój w cienkie plasterki lub w grubsze ćwiartki i dodaj liście z gałązek mięty.
Następnie do słoja z kranikiem, wlej półtora litra wody mineralnej, możesz dodać też kostki lodu. Dole wychłodzony wywar z mięty, sok wyciśnięty z owoców oraz miętę i kawałki pozostałych cytrusów. Wszystko zamieszaj i zakręć słój. Domowa lemoniada jest gotowa!
Jeśli spodobał ci się nasz przepis, zobacz także wcześniejszy na bezalkoholowe mojito.