Nic nie orzeźwia tak, jak zdrowa, 100% naturalna, domowa lemoniada. Proponujemy napój z pomarańcz, cytryn i limonek z dodatkiem orzeźwiającej, świeżej mięty. Na koniec możemy go ochłodzić dodając kostki lodu.

Domowa lemoniada świetnie się prezentuje w bardzo modnym ostatnimi czasy słoju z kranikiem. To bardzo praktyczny sposób na jej serwowanie, bo pozwala chętnym na dolewanie napoju w każdej chwili.
Przepis na domową lemoniadę
Składniki:
- 3-4 cytryny
- 4 pomarańcze
- 2 limonki
- 4-5 łyżek cukru
- 5-7 gałązek mięty
- 1,5 litra wody
- kostki lodu
Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy słodki wywar z mięty. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, wsypujemy cztery lub pięć łyżek cukru oraz garść liści mięty. Gotujemy przez około pięć minut, aż cukier się rozpuści, a płyn nabierze żółtawej barwy. Odstawiamy do wychłodzenia.
Teraz zajmiemy się owocami. Z połowy z nich wyciskamy sok ręcznie lub przy pomocy urządzenia. Najlepiej przecedzić go przez sito, aby miąższ i pestki nie zatkały kranika. Resztę owoców kroimy tak, aby było jak najwięcej przeciętych powierzchni: w cienkie plasterki lub w grubsze ćwiartki. Wreszcie obrywamy listki z gałązek mięty.
Następnie do słoja, najlepiej takiego jak nasz, z kranikiem, wlewamy półtora litra wody mineralnej, możemy też dodać kostki lodu. Dolewamy wychłodzony wywar z mięty, sok wyciśnięty z owoców oraz miętę i kawałki pozostałych cytrusów. Możemy lekko zamieszać i zakręcamy słój. Domowa lemoniada jest gotowa.
Jeśli spodobał ci się nasz przepis, zobacz także wcześniejszy na bezalkoholowe mojito.

Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
