10 dni i gotowe! Bursztynowy trunek własnej roboty to coś, czego koniecznie musicie spróbować. Do wyboru mamy wiele rodzajów. Wybierzcie swój ulubiony.
Jak zrobić domowe piwo ?
Składniki na piwo domowej roboty Special Lager:
– zestaw do produkcji piwa Special Lager
– 1 kg cukru
– ok. 20 l wody
– cukier do butelek – po 4 g na butelkę
Przygotowanie domowego piwa:
- Saszetkę z drożdżami odrywamy od torebki ze słodem.
- Torebkę ze słodem wkładamy do ciepłej wody na 15 minut.
- Cukier rozpuszczamy w 2-3 l wody i wlewamy do czystego i wyparzonego naczynia.
- Dodajemy mieszankę słodową.
- Do słoja wlewamy także wodę do poziomu 23 l.
- Kiedy zawartość fermentatora przestygnie, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy.
- Zamykamy słój, zakładamy kapturek fermentacyjny i wlewamy wodę do nakrętki.
- Po 10 dniach sprawdzamy zawartość cukru. Jeżeli wynosi 1 w skali Ballinga, możemy już butelkować piwo. Jeśli jest więcej, musimy odczekać jeszcze kilka dni.
- Do każdej zdezynfekowanej uprzednio butelki na piwo wsypujemy 4 g cukru. Napełniamy je piwem i kapslujemy.
Piwo powinno odstać w ciemnym miejscu przynajmniej 3 tygodnie. Pamiętajmy, aby ułożyć butelki na stojąco, najlepiej w dodatkowych naczyniach, gdyż tworzący się w nich dwutlenek węgla może rozsadzić butelkę. Zdarza się tak wtedy, gdy dodamy za dużo cukru podczas butelkowania piwa.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- zestawy do produkcji domowego piwa
- słoje wielofunkcyjne
- pojemniki na artykuły sypkie
- lejki
- butelki na piwo
- kapslownice