Popcorn nieodłącznie kojarzy nam się z kinem i seansem filmowym. Nic w tym dziwnego, bo właśnie kino najbardziej przyczyniło się do jego spopularyzowania, najpierw w USA, a potem na całym świecie. Jednak historia prażonej kukurydzy jest znacznie dłuższa, a jej początki są w Ameryce Północnej, która jest praojczyzną tej rośliny. Są dowody na to, że jej prażeniem zajmowali się już starożytni mieszkańcy tego kontynentu: Inkowie i Aztekowie.
Co ciekawe popcorn zawiera sporo składników mineralnych cennych dla naszego zdrowia. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, a także polifenoli – związków, które działają przeciwutleniająco. Ma także spore ilości manganu, który wspomaga budowę kości i chroni przed chorobami stawów.
Jedyny problem, to sposób, w jaki przygotowuje się popcorn, a niestety są do tego potrzebne tłuszcz i sól. Właśnie dlatego warto znać domowy sposób na przygotowanie tej przekąski, bo możemy sami kontrolować ilości tych składników. W dodatku przygotowanie prażonej kukurydzy jest bardzo proste. Potrzebujemy tylko jej ziaren, oliwy z oliwek oraz dużego garnka z pokrywką.
Popcorn – jak go zrobić?
Składniki
- ziarna kukurydzy
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Do garnka wlewamy oliwę tak, żeby przykrywała całe dno. Podgrzewamy i gdy temperatura będzie już wyższa wsypujemy kukurydzę, tak aby w miarę możliwości tworzyła pojedynczą warstwę.
Garnek przykrywamy pokrywką i chwilę czekamy aż usłyszymy charakterystyczne dźwięki strzelających ziaren . Jeśli pokrywka jest szklana, będziemy też widzieć, jak w nią uderzają.
Gdy wystrzały ustaną albo przynajmniej będą mniej intensywne, możemy wyłączyć palnik i jeszcze chwilę poczekać. Za moment popcorn jest już gotowy. Teraz możemy rozpocząć domowy seans filmowy. Wystarczy go wyłożyć w eleganckiej wielofunkcyjnej paterze, aby każdy mógł po niego sięgać.
Zobacz także przepis na inną pyszną przekąskę: krążki cebulowe!