Pistacje podbijają instagrama i tiktoka! Sprawdź jak przygotować pyszne drożdżówki z kremem pistacjowym!
Drożdżówki z pistacjami – co będzie potrzebna?
Składniki:
Kruszonka
- 50g maki pszennej
- 50 g cukru
- 40 g masła
- garść pistacji
Zaczyn
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 30 g drożdży świeżych
Ciasto
2 jajka
520 g maki pszennej
80g miękkiego masła1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
szczypta soli
Drożdżówki z pistacjami – jak je przygotować?
Najpierw przygotuj kruszonkę: dodaj cukier, masło, mąkę, masło i garść pistacji drobno pokrojonych. Wszystko połącz do uzyskania kruszonki i odstaw do lodówki.
Następne przygotuj zaczyn na ciasto, dodając ciepłe mleko, cukier i świeże drożdże. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw zaczyn do lodówki.
Wsyp mąkę do miski, jajka, miękkie masło, łyżeczkę cukru i szczyptę soli, następnie dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy będzie wyrobione odstaw je na godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na kilka kawałków, z każdego uformuj bułkę. Spodem szklanki zrób na środku wgłębienie. Dodaj krem pistacjowy, maliny i kruszonkę. Piecz drożdżówki przez ok. 20 min w piekarniku ustawionym na 200 °C.
Teraz przygotowuj polewę w rondelku: dodaj czekoladę, śmietankę i 2 łyżki kremu pistacjowego. Gdy polewa jest gotowa, polej upieczone drożdżówki i posyp je pistacjami.
W naszym sklepie internetowym, znajdziesz wszystkie produkty, których
użyliśmy:
· miski,
· noże,
· maselniczka,
· stolik śniadaniowy ze składanymi nóżkami,