Dzisiaj mamy kolejny przepis na przepyszny dżem truskawkowy. W poprzednim przepisie na sok truskawkowy możecie znaleźć jakie pozytywne właściwości mają te owoce i jak wpływają na nasz organizm. Dlatego też dzisiaj przedstawimy wam kolejny przepis na pyszny dżem z truskawek.
Składniki na dżem truskawkowy:
- 2 kg truskawek
- 600 gram cukru
- opcjonalnie 4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Truskawki musimy przemyć oraz obrać ze szypułek za pomocą noża . Polecamy pokroić truskawki na mniejsze części, ponieważ przyśpieszy to proces gotowania.
- Tak przygotowane owoce przesypujemy do garnka, następnie stawiamy na palniku oraz dosypujemy cukier z pojemnika.
- Gotujemy truskawki do momentu aż zmiękną i wydobędzie się z nich sok.
- Do przyśpieszenia procesu gęstnienia możemy dodać sok z cytryny (około 4 łyżki) wyciśnięty za pomocą wyciskaczem do cytrusów.
- Możemy również użyć żelfixu. Jeśli chcemy iść zgodnie z przepisem naszych babć i gotować nasze truskawki bez dodatków, w sposób naturalny, wówczas musimy gotować nasz dżem nawet do 3 godzin.
- Proces gotowania można podzielić na etapy i smażyć truskawki po jednej godzinie przez trzy dni. Od czasu do czasu musimy pamiętać aby zamieszać dżem za pomocą łyżki gdyż może się przypalić od spodu.
- Kolejnym krokiem będzie wyparzenie słoików, zapełnienie ich dżemem oraz zakręcenie wieczkiem
Na koniec zobaczcie nasze inne przepisy na przepyszne przetwory z owoców i warzyw.