Doskonały do ciast i naleśników. Kwaskowaty, niezwykle aromatyczny i wyrazisty w smaku stosujemy często jako zamiennik powideł śliwkowych. Dżem z czarnej porzeczki to jeden z naszych ulubionych produktów, którego dodatkową zaletą jest krótki czas przygotowywania. Koniecznie spróbujcie, zapraszamy!
Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
Składniki na dżem z czarnej porzeczki:
- 2 kg owoców czarnej porzeczki
- 1 kg cukru
- 125 ml wody
Przygotowanie dżemy z czarnej porzeczki:
- Porzeczki obieramy z szypułek i ogonków, myjemy, a następnie wsypujemy do garnka, po czym zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Na koniec odstawiamy je na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby owoce puściły sok.
- Garnek z porzeczkami i cukrem doprowadzamy do wrzenia i smażymy ok. pół godziny, mieszając.
- Po upływie 30 minut sprawdzamy konsystencję – porzeczki powinny się lekko rozpaść i zrobić się szkliste.
- Podczas gdy garnek trzymamy cały czas na ogniu, gorący dżem nakładamy do wyparzonych i zagrzanych słoiczków. Na koniec zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia.
![Dżem z czarnej porzeczki przechowujemy w kanciastych słoiczkach z kolorowymi wieczkami.](https://piwniczkachomika.pl/wp-content/uploads/2019/06/Fb11-1024x621.jpg)
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
![](http://piwniczkachomika.pl/wp-content/uploads/2019/05/logo-z-corela-kopia-z-tłem-1024x492.png)