Imbirówka czyli nalewka z korzenia imbiru jest jedną z tych, które warto mieć w domu szczególnie w okresie jesiennych i zimowych chłodów. Tak jak i imbir wspomaga odporność organizmu, chroni przed wirusami i bakteriami, a także pomaga w przeziębieniach.

Imbirówka spożywana regularnie i w niewielkich ilościach pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i reguluje krążenie. Warto też pamiętać, że nalewka z imbiru może być stosowana na niestrawność i bóle głowy, zębów czy mięśni.
Nalewka z imbiru – co będzie potrzebne?
Składniki na nalewkę z imbiru:
- 250 g korzenia imbiru
- 2 cytryny
- 0,5l wódki
- 0,5l spirytusu
- 300 g miodu
- 0,5 litra wody
Imbirówka – jak ją zrobić?

Korzeń imbiru obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki
Cytryny sparz wrzątkiem i dokładnie umyj. Potem obierz skórkę, tak aby nie pozostał na niej biały miąższ (albedo).
Obrane skórki oraz plasterki imbiru wrzuć do słoja i zalej wódką i spirytusem w stosunku 1:1, dzięki czemu otrzymasz alkohol o mocy ok. 70 procent.
Wyciśnij sok z obranych cytryn i dolej go do słoja używając sitka, aby nie wpadły pestki. Słój odstaw na 2 tygodnie.
Po tym czasie rozpuść 300 g miodu w 0.5 l lekko ciepłej wody (poniżej 40 stopni Celsjusza), a następnie wlej otrzymany syrop do słoja i wymieszaj. Słój ponownie odstaw na 2 tygodnie pamiętając, aby codziennie nim zamieszać.
Po tym czasie odlej płyn, przefiltruj nalewkę dowolnym sposobem i przelej ją do butelek. Nalewkę można odstawić na dwa tygodnie, aby dojrzała albo używać od razu.

Zobacz także przepisy na inne nalewki: kminkówkę, nalewkę z mięty z cytryną i nalewkę z głogu.