Jajka faszerowane w trzech kolorach to świetna propozycja na wielkanocny stół, ale jeśli lubisz jajeczne przekąski, to z pewnością będą gościć u ciebie częściej. Dzięki oryginalnym, wyraźnym smakom i świetnemu wyglądowi, ta przekąska doskonale nadaje się także na przyjęcie czy domówkę. Przygotujesz ją szybko i na pewno będzie smakować.
Swój przepis na pyszne faszerowane jajka w trzech kolorach zaprezentowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej: Renata Łosińska, Anna Marzec oraz Bożena Bożek.
Jajka faszerowane w trzech kolorach – co będziesz potrzebować?
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 3 łyżeczki wasabi
- 1 łyżka buraczków
- 3 łyżki utartego chrzanu
- koperek, pietruszka, szczypiorek lub kiełki do dekoracji
Jak przygotować jajka faszerowane?
Jajka kroimy na desce na pół, wybieramy żółtka i rozgniatamy widelcem. Roztarte żółtka dzielimy na trzy części, po czym do jednej dodajemy sos wasabi, do drugiej buraczki, a do trzeciej chrzan. Łączymy składniki i w ten sposób otrzymamy farsz do jajek o różnych kolorach.
Farsz wkładamy do białek łyżką lub przy pomocy worka cukierniczego. Jajka ozdabiamy koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem i kiełkami według własnej fantazji. Układamy na półmisku i podajemy.
Zobacz także przepisy na jajka faszerowane na ostro i faszerowane śledziem.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl: