W tym odcinku będziemy robić wino w pojemniku fermentacyjnym. To plastikowe wiaderko jest idealne do produkcji domowego wina. Jest wykonane z wysokiej jakości plastiku i bardzo łatwe do wyczyszczenia. Kranik pozwala zlać wino znad osadu, a pokrywa jest wyposażona w otwór na rurkę fermentacyjną.
Pojemnik fermentacyjny jest też tani, więc można go polecić szczególnie tym, którzy zaczynają swoja przygodę z winiarstwem. Znajdziesz na nim prosty przepis na domowe wino z ciemnych winogron. Wykorzystamy go i użyjemy 15 kilogramów ciemnych winogron.
Jak zrobić wino w pojemniku fermentacyjnym?
Winogron nie myjemy ani nie płuczemy, bo na skórkach ich jagód są naturalne drożdże, które będą nam potrzebne do fermentacji. Oddzielamy grona od gałązek i wrzucamy do pojemnika. W środku miażdżymy je przy użyciu zwykłego tłuczka do ziemniaków. Skórki pozostaną w pojemniku, bo czerwone wino powstaje z fermentacji całych gron. Właśnie w skórkach jest ukryta barwa wina.
Do miazgi owocowej musimy dolać syrop cukrowy. Przygotowujemy go dodając do podgrzanej wody cukier według proporcji podanych w przepisie na pojemniku. Siedem i pół litra wody oraz 5 i jedna czwarta kilograma cukru. Syrop mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. potem wlewamy go do pojemnika.
Pojemnik szczelnie zamykamy. Musimy jeszcze zainstalować rurkę fermentacyjną. Osadzamy ją szczelnie w pokrywie pojemnika i zalewamy wodą. Teraz pojemnik odstawiamy na 6-7 tygodni.
Czekamy aż przestana pracować drożdże winiarskie. Poznamy to po tym, że w rurce fermentacyjnej przymocowanej do pokrywy i zalanej wodą, przestana pojawiać się pęcherzyki gazu. Gdy to się stanie należy zlać młode wino do innego naczynia (na przykład do słoja wielofunkcyjnego), a pojemnik fermentacyjny opróżnić z winogron i wymyć. Młode wino ponownie wlewamy do czystego pojemnika, zamykamy go szczelnie, ustawiamy i zalewamy rurkę fermentacyjną i czekamy 2-3 miesiące.
Zobacz także relację z produkcji wina białego.