Tylko domowa kiszona kapusta jest tak smaczna i zdrowa. O dziwo, jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne 🙂 Kiszenie kapusty prezentuje sam nasz pan prezes – obejrzyjcie!
Jak zrobić kapustę kiszoną?
Składniki na kiszoną kapustę:
- 10 kg kapusty
- 5-6 jabłek kilka marchewek
- 1 kg soli
- po 1 opakowaniu ziela angielskiego, liścia laurowego i kminku
Przepis na kapustę kiszoną:
- Kroimy kapustę na ćwiartki, odrzucając kaczany i szatkujemy ją do pojemnika, czyli wanienki lub szaflika.
- Marchewkę obieramy i rozdrabniamy na tarce, ścierając ją oczywiście na dużych oczkach.
- Do dużego pojemnika wsypujemy część kapusty, kminku, ziela angielskiego, liści laurowych, następnie startej marchewki i ok. 300 g soli, a potem zaczynamy mieszać.
- Po wymieszaniu dosypujemy następną partię kapusty i pozostałych składników, a potem mieszamy.
- Na koniec wymieszaną całość wkładamy do słoja wielofunkcyjnego.
- Dodajemy do tego również jabłka (w całości) i ugniatamy.
- Otwarty słój umieszczamy w ciepłym miejscu w plastikowej misce, aby przyspieszyć proces kiszenia.