Dynia jest niezwykle uniwersalnym produktem w kuchni. Może być pieczona, smażona i gotowana, a także przygotowywana w zalewie. Nadaje się zarówno do przygotowania przystawek, dania głównego, dodatków i deseru. Tym razem jednak prezentujemy absolutną klasykę: krem z dyni. To potrawa, z którą dynia kojarzy się prawdopodobnie najbardziej.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, parę słów o tym, dlaczego warto jeść dynie. Dzięki dużej zawartości witaminy A, a także E, dynia pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry. Z kolei witamina C pomaga wzmocnić odporność organizmu. Dynia doskonale go także nawilża, bo w 90% składa się z wody. Z tego samego powodu jest niskokaloryczna i stosowana w dietach odchudzających. Dzięki zawartości beta-karotenu działa przeciwzapalnie, a dzięki kukurbitynie – przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo.
Dodajmy, że w Piwniczce Chomika znajdziesz też inne przepisy z dynią: dżem z dyni, dyniówkę i chleb orkiszowy z ziarnami dyni.
A teraz czas przygotować nasz krem z dyni. Zobaczysz, że jest prostszy niż mógłbyś sądzić.
Krem z dyni – jak przygotować?
SKŁADNIKI:
- dynia 1 kg
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/2 kostki masła
- bulion
- imbir mielony
- sól, pieprz
- chleb lub bułka
- pestki z dyni
PRZYGOTOWANIE:
Dynię kroimy w kostkę. Podobnie marchew, pietruszkę, cebulę i ziemniaki. Wszystkie składniki lekko podsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wrzucamy posiekany czosnek i imbir. Dodajemy masło i całość blendujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy w eleganckim talerzu z grzankami i prażonymi pestkami dyni. Wykorzystaliśmy do tego celu okrągły zestaw obiadowy z asortymentu Chomika.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- deski kuchenne
- ostre noże kuchenne
- obieraczki do warzyw
- słoik z hermetycznym zamknięciem
- młynek do soli lub pieprzu
- pojemniki plastikowe
- zestaw obiadowy