Makaron z sosem kurkowym to świetny wybór, jeśli jesteś fanem grzybów i śmietanowych dipów. Sos kurkowy doskonale sprawdza się również do podawania z różnymi rodzajami makaronów lub z mięsem. Sprawdź prosty przepis, który przygotujesz w 20 minut!
Jak przygotować makaron z sosem kurkowym
Przepis na makaron z sosem kurkowym
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki: - 200 g kurek
- 1 cebula
- makaron farfalle (kokardki)
- 4 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- śmietanki 30 % – 100 g
- pieprz ziołowy
- suszony tymianek
- suszone oregano
- świeży koperek
- 1/ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- suszony lubczyk
Przygotowanie
1. Najpierw dokładnie umyj i oczyść kurki, najlepiej pod zimną wodą, a następnie pokrój grzyby na kawałki.
2. Odstaw kurki na bok. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę.
3. Na rozgrzanej patelni dodaj masło i zacznij podsmażać cebulę z czosnkiem przez kilka minut.
4. Kiedy warzywa się zeszklą, dodaj kurki, pieprz ziołowy, tymianek, oregano i lubczyk. Wszystkie składniki wymieszaj i podsmaż.
5. W międzyczasie ugotuj makaron farfalle (kokardki).
6. Gdy przyprawy się połączą, dodaj śmietankę i koperek. Następnie wszystko podsmaż.
7. Gotowy sos połącz z makaronem. Na koniec posyp potrawę orzeszkami ziemnymi i udekoruj koperkiem.
I …gotowe! Smacznego! 😊
Sprawdź także: Gnocchi z pomidorami i mozzarellą