Mnóstwo witamin, moc rozgrzewania i wspaniały smak. Nalewkę malinową z dodatkiem mięty można traktować zarówno jako smakowity poczęstunek jak i syrop na przeziębienie. Nasz sposób na malinówkę wymaga cierpliwości, ale wyjątkowy smak wynagrodzi nam wszystko. Na zdrowie!
Jak zrobić nalewkę z malin?
Składniki na malinówkę:
- 2 kg malin
- 1,5 litra wódki
- 0,5 litra spirytusu
- 1 kg cukru
- 2 pęczki świeżej mięty
Przepis na nalewkę z malin:
- Opłukane i pozbawione szypułek maliny odsączamy i wrzucamy do słoja, następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny, aby puściły sok.
- Po upływie doby maliny zalewamy wódką i wrzucamy ok. 30 listków mięty, a potem odstawiamy na tydzień w słoneczne miejsce. Co jakiś czas należy potrząsnąć słojem, aby cukier szybciej się rozpuszczał.
- Na koniec do słoja wlewamy spirytus i nalewkę ponownie odstawiamy, tym razem na 3 tygodnie.
- Gotową nalewkę przecedzamy przez gęste sito lub bibułkę filtracyjną i przelewamy do butelek. Najlepszy smak nalewka uzyska po ok. 6 miesiącach.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
Odwiedź nas jeszcze tutaj!