Miodówka to trunek, który ma bardzo charakterystyczny, oczywiście miodowy smak i aromat. Doskonale rozgrzewa, dlatego idealnie nadaje się na zimowe wieczory. Tę nalewkę pije się z olbrzymia przyjemnością, a w dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli nie masz jeszcze doświadczenia w przygotowywaniu nalewek, to śmiało możesz zacząć właśnie od niej.
Nalewka z miodu – co będzie potrzebne?
Składniki:
- 0,5 l miodu
- 0,5 l spirytusu 95%
- 0,5 l wódki 40%
- 3 cytryny
Miodówka – jak ją przygotować?
1. Do słoja wlewamy miód. Można użyć miodu płynnego, ale równie dobry będzie skrystalizowany. Taki miód bez problemu rozpuści się w alkoholu.
2. Miód zalewamy spirytusem i wódką. Mieszamy słojem i odstawiamy aż miód całkowicie się rozpuści. W tym czasie codziennie mieszamy zawartość słoja.
3. Gdy miód się rozpuści, wyciskamy sok z trzech dużych cytryn i dolewamy go do słoja. Odstawiamy go na miesiąc.
4. Po tym czasie filtrujemy nalewkę najlepiej przy pomocy lejka spiralnego z filtrem i rozlewamy do butelek. Nalewka jest już gotowa do spożycia, ale dobrze dać jej jeszcze trochę czasu, aby dojrzała.
Zobacz także przepisy na nalewkę z truskawek dla początkujacych oraz na nalewkę z wiśni.