Nalewka z zielonych orzechów włoskich jest bardzo popularna i stosowana często jako lekarstwo na problemy z żołądkiem. Tymczasem może być także smacznym trunkiem, szczególnie jeśli zostanie podkręcona cytrusową nutą. Prezentujemy przepis w stylu nalewki orzechowej z południa Europy. Zobacz jak świetnie dodatek cytryny działa na tradycyjną orzechówkę.

Nalewka orzechowa z cytryną – co będziemy potrzebować?
Do przyrządzenia tej orzechówki będą potrzebne:
- 30 sztuk zielonych orzechów włoskich
- 1,5 litra spirytusu nalewkowego
- 4 goździki
- kawałek kory cynamonu
- 1 cytryna
- 500 ml wody
- 1 kg cukru
Jak przygotować nalewkę orzechową z cytryną
Do tej nalewki używa się zielonych, niedojrzałych jeszcze orzechów włoskich. Dlatego właśnie jest tak ważne, żeby zebrać je pod koniec czerwca, kiedy nie mają jeszcze twardych łupin. Orzechy najpierw dokładnie myjemy i suszymy przy pomocy papierowych ręczników. Potem kroimy na ćwiartki (najlepiej zrobić to nad miską, bo z orzechów wypływa bezbarwny sok, którego nie powinniśmy stracić). Pokrojone orzechy wrzucamy do słoja wielofunkcyjnego.
Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy na plasterki, a potem wrzucamy do słoja. Zalewamy wszystko spirytusem nalewkowym, czyli takim, który ma około 70 procent. Najprościej go przygotować łącząc spirytus 95-procentowy z wódką 40-procentowo w stosunku 1 do 1. Na koniec dorzucamy do słoja jeszcze cztery goździki oraz kawałek kory cynamonu. Słój zakręcamy i odstawiamy w raczej ciepłe, ale nienasłonecznione miejsce na miesiąc. Co parę dni należy nim zamieszać.

Po tym czasie należy odlać nalew, a orzechy i cytrynę zalać syropem cukrowym (wcześniej należy wyciągnąć ze słoja goździki i korą cynamonu). Aby przygotować syrop należy w garnku podgrzać odmierzoną ilość wody (500 ml) i
rozpuścić w niej cukier. Gdy syrop ostygnie, zalewamy nim orzechy i plastry cytryny. Oba słoje odstawiamy na dwa tygodnie.

Gdy miną, odlewamy syrop używając sita, aby oddzielić owoce, a potem dolewamy do niego nalew. Słój odstawiamy na parę dni, aby płyny się dobrze połączyły. Gdy to się stanie, należy przefiltrować nalewkę, najlepiej przy użyciu lejka spiralnego, aby usunąć osad i zadbać o to, aby miała ładny kolor. Potem gotową nalewkę orzechową z cytryną przelewamy do butelek. Smacznego!

Zobacz także przepisy na: tradycyjną nalewkę z zielonych orzechów, nalewkę z mięty i nalewkę z pokrzywy.