Menu
Piwniczka Chomika
  • WYSZUKAJ PRZEPIS
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania
    • Nalewki
    • Porady
    • Przetwory mięsne
    • Przetwory z owoców
    • Przetwory z warzyw
    • Sałatki
    • Słodkości
    • Soki
    • Specjały Piwniczki Chomika
    • Wina
    • Zakąski
    • Zdrowotne
    • Zupy
  • Filmy
  • Produkty
    • Artykuły do ogrodu
      • Siatka na ptaki
      • Spinacze ogrodowe
      • Wiaderka plastikowe
    • Artykuły drewniane
      • Kula do ucierania
      • Stolnica dwustronna
      • Szatkownica
      • Wałek ruchomy
    • Artykuły szklane
      • Beczułki i karafki
        • Beczułka 0,5 l
        • Beczułka 0,5 l z kranikiem
        • Beczułka 1,5 l z kieliszkami
        • Beczułka 3,8 l na stojaku
        • Karafka Skrzypce z kranikiem
      • Butelki
        • Butelka 100 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka Bant o pojemności 750 ml
        • Filmy z przepisami
        • Butelka Belissimo
        • Butelka BON1113 z uszkiem
        • Butelka dzbanuszek 350 ml
        • Butelka Fiasco na korek
        • Butelka Grand Quadro o pojemności 500 ml
        • Butelka Grand Oval o pojemności 500 ml
        • Butelka Grozdi o pojemności 1 litra
        • Butelka Kolosok o pojemności 500 ml
        • Butelka o pojemności 150 ml z korkiem
        • Butelka o pojemności 240 ml z uszkiem
        • Butelka o pojemności 500 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka o pojemności 350 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka o pojemności 45 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka PAN6814
        • Butelka z uszkiem i korkiem
        • Butelki 700 ml
        • Butelki o pojemności 175 ml z korkiem
        • Butelki PAN9777 o pojemności 175 ml z korkiem
        • Duża i mała żarówka
        • Ikona 250 i 500 ml
        • Maleńkie różnokształtne butelki
        • Motocykle
        • Piersiówka 200 ml z zakrętką
        • Uniwersalna butelka o pojemności 250 ml
      • Duże słoje i beczki
        • Prosty słój z pokrywą
        • Słój w prążki z pokrywą
        • Słój wielofunkcyjny
        • Słój z wytłaczanymi owocami
        • Szklana beczka z szelkami
      • Słoiki na przetwory
        • Pękaty słoik 720 ml z dekoracyjnym wieczkiem
        • Praktyczny słoiczek o pojemności 200 ml
        • Słoiczek 100 ml z zakrętką w srebrnym kolorze
        • Słoiczek 275 ml z uszkami
        • Słoiczek 30 ml z czerwoną zakrętką
        • Słoiczek 314 ml z uszkami i wieczkiem
        • Słoiczek 40 ml z zapięciem mechanicznym
        • Słoiczek o pojemności 150 ml z zapięciem mechanicznym i uszczelką
        • Słoiczek z zapięciem mechanicznym i uszczelką
        • Słoik 0,9 l z wytłaczanymi warzywami
        • Słoik 190 ml z wieczkiem w owoce
        • Słoik Amfora o pojemności 580 ml
        • Słoik hermetyczny
        • Słoik kanciasty o pojemności 300 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 200 ml z szerokim gwintem
        • Słoik o pojemności 280 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 320 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 720 ml z wytłaczaną kratką
        • Słoik z korkiem naturalnym
        • Słój ośmiokątny z pokrywą
    • Brytfanny i blachy
      • Blacha z wyjmowanym dnem
      • Foremki do wykrawania ciastek
      • Forma keksówka 30 x 11 cm
    • Garnki, miski i naczynia
      • Dzbanek z miarką
      • Garnek z wkładem do pasteryzacji
      • Kolorowe salaterki kwadratowe
      • Kubek – salaterka na zupę
      • Makutra
      • Miski z motywem dekoracyjnym – imitacją splotu sweterkowego
      • Plastikowa miska
      • Porcelanowe naczynia na zakąski
      • Szklana patera
      • Termosy obiadowe
      • Wkład do gotowania na parze
    • Korki i wieczka
      • Korki ekologiczne
      • Wieczka dekorowane w rozmiarze 66
      • Wieczka dekorowane w rozmiarze 82
      • Zakrętki do butelek
    • Maszynki i sprzęt kuchenny
      • Drylownica
      • Korkownica
      • Maszynka do mielenia
      • Przecierak do pomidorów
      • Sokownik
      • Wyciskarka do cytrusów
    • Pojemniki ceramiczne
      • Beczki kamionkowe
      • Ceramiczny garnek hermetyczny
      • Kubeczki 200 ml
      • Naczynia na smalec
      • Pojemniki na miód
    • Pojemniki plastikowe
      • Pojemnik na ciasto
      • Pojemniki na artykuły sypkie
    • Przybory kuchenne
      • Lejki do słoików
      • Małe wyciskacze do cytrusów
      • Młynek do bakalii
      • Młynek do czosnku
      • Przesiewacz do mąki i cukru pudru
      • Rękawice silikonowe
      • Siekacz do ciasta
      • Sitka i cedzaki
      • Tarka
  • Sklep
  • Blog
  • Kontakt
Piwniczka Chomika

Nalewka orzechowa z cytryną

Posted on 5 czerwca 20255 czerwca 2025

Nalewka z zielonych orzechów włoskich jest bardzo popularna i stosowana często jako lekarstwo na problemy z żołądkiem. Tymczasem może być także smacznym trunkiem, szczególnie jeśli zostanie podkręcona cytrusową nutą. Prezentujemy przepis w stylu nalewki orzechowej z południa Europy. Zobacz jak świetnie dodatek cytryny działa na tradycyjną orzechówkę.

Nalewka orzechowa z cytryną – co będziemy potrzebować?

Do przyrządzenia tej orzechówki będą potrzebne:

  • 30 sztuk zielonych orzechów włoskich
  • 1,5 litra spirytusu nalewkowego
  • 4 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 cytryna
  • 500 ml wody
  • 1 kg cukru

Jak przygotować nalewkę orzechową z cytryną

Do tej nalewki używa się zielonych, niedojrzałych jeszcze orzechów włoskich. Dlatego właśnie jest tak ważne, żeby zebrać je pod koniec czerwca, kiedy nie mają jeszcze twardych łupin. Orzechy najpierw dokładnie myjemy i suszymy przy pomocy papierowych ręczników.  Potem kroimy na ćwiartki (najlepiej zrobić to nad miską, bo z orzechów wypływa bezbarwny sok, którego nie powinniśmy stracić). Pokrojone orzechy wrzucamy do słoja wielofunkcyjnego.

Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy na plasterki, a potem wrzucamy do słoja. Zalewamy wszystko spirytusem nalewkowym, czyli takim, który ma około 70 procent. Najprościej go przygotować łącząc spirytus 95-procentowy z wódką 40-procentowo w stosunku 1 do 1. Na koniec dorzucamy do słoja jeszcze cztery goździki oraz kawałek kory cynamonu. Słój zakręcamy i odstawiamy w raczej ciepłe, ale nienasłonecznione miejsce na miesiąc. Co parę dni należy nim zamieszać.

Po tym czasie należy odlać nalew, a orzechy i cytrynę zalać syropem cukrowym (wcześniej należy wyciągnąć ze słoja goździki i korą cynamonu). Aby przygotować syrop należy w garnku podgrzać odmierzoną ilość wody (500 ml) i
rozpuścić w niej cukier. Gdy syrop ostygnie, zalewamy nim orzechy i plastry cytryny. Oba słoje odstawiamy na dwa tygodnie.

Gdy miną, odlewamy syrop używając sita, aby oddzielić owoce, a potem dolewamy do niego nalew. Słój odstawiamy na parę dni, aby płyny się dobrze połączyły. Gdy to się stanie, należy przefiltrować nalewkę, najlepiej przy użyciu lejka spiralnego, aby usunąć osad i zadbać o to, aby miała ładny kolor. Potem gotową nalewkę orzechową z cytryną przelewamy do butelek. Smacznego!

Zobacz także przepisy na: tradycyjną nalewkę z zielonych orzechów, nalewkę z mięty i nalewkę z pokrzywy.

Kategorie

  • Dania
  • Inspiracje
  • Likiery
  • Nalewki
  • Pasieka Piwniczki Chomika
  • Porady
  • Przepisy
  • Przetwory mięsne
  • Przetwory z owoców
  • Przetwory z warzyw
  • Pszczelarstwo
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Soki
  • Specjały Piwniczki Chomika
  • Wina
  • Zakąski
  • Zdrowotne
  • Zupy

©2025 Piwniczka Chomika