Kolejnym przepisem z cyklu truskawkowych wyrobów jest nalewka z truskawek. W poprzednich wpisach znajdziecie przepis na sok truskawkowy oraz dżem truskawkowy. Być może podczas przyrządzania nalewki truskawkowej znajdziecie czas na ugotowanie soku lub dżemu z tych owoców. Niewątpliwe przetwory te dodadzą koloru w jesienne i zimowe dni.
Składniki na nalewkę z truskawek:
- 4 kilogramy świeżych truskawek
- 2 l spirytusu
- 3 kg cukru
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie odszypułkujemy za pomocą noża.
- Wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem.
- Odstawić na 1-2 dni, aż puszczą sok, a następnie zalać je wódką lub spirytusem i można także dodać listki mięty.
- Odstawić w jasne, nasłonecznione miejsce, następnie co kilka dni potrząsać naczyniem z nalewką z truskawek.
- Na zakończenie, po miesiącu przefiltrować, zlać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić na pół roku w ciemne miejsce.
Na koniec zapraszamy na nasz sklep internetowy
Wszystkie akcesoria użyte znajdziecie poniżej: