Nalewka z wiśni to klasyczna pozycja miłośników domowych trunków. Szlachetny smak, głęboka barwa i piękny aromat czynią ją jedną z najbardziej popularnych nalewek. Prosty przepis jest dodatkową zaletą. Jeśli robisz swoją pierwszą nalewkę, śmiało możesz zacząć właśnie od wiśniówki.
Nalewka z wiśni – jak zrobić?
Do przygotowania nalewki z wiśni użyłem 5 kilogramów dojrzałych owoców, 5 butelek spirytusu, litr wody oraz dwa i pół kilograma cukru.
Wiśnie najpierw trzeba umyć i przy pomocy drylownicy pozbawić pestek. Należy je usunąć z wiśni, gdyż w połączeniu z alkoholem mogą doprowadzić do powstania niebezpiecznych związków. Tak przygotowane owoce przełożyłem do słoja uniwersalnego.
Kolejny krok to przygotowanie spirytusu nalewkowego. Spirytus połączyłem z przegotowaną ostudzoną wodą w proporcji 200 mililitrów wody na każda butelkę spirytusu. Przygotowanym w ten sposób alkoholem zalałem wiśnie. Słój odstawiłem w ciemne i ciepłe miejsce na około 6 tygodni.
Po tym czasie trzeba odlać płyn do drugiego, mniejszego słoja; aby odcedzić owoce, użyłem sitka. Wiśnie wróciły do słoja i zalałem je syropem zrobionym z połączenia podgrzanej wody i cukru. Po tym etapie mamy więc dwa słoje: jeden z nalewem, a drugi z wiśniami w cukrze. I znów trzeba odczekać, aby owoce puściły sok.
Butelkowanie nalewki z wiśni
Po kolejnym tygodniu odcedziłem wiśnie, które można wykorzystać do pieczenia ciasta, natomiast sok połączyłem z nalewem i w słoju wielofunkcyjnym miałem już gotową nalewkę, którą trzeba było tylko przelać do butelek. Użyłem kilku różnych wzorów z bardzo bogatego asortymentu Chomika.
W sumie wyszło prawie sześć litrów nalewki. Trunek powinien odstać około pół roku, aby nabrał szlachetnego smaku. Po tym czasie będzie cieszył wyjątkowym smakiem, zapachem i barwą.
Sprawdź także nasz drugi przepis na nalewkę z wiśni z miodem.