Mocno owocowa i mocno alkoholowa, słodzona złocistym miodem. Przygotowanie prawdziwie domowej wiśniówki wymaga czasu i cierpliwości, ale smak nalewki z wiśni wynagrodzi nam wszystko. Na zdrowie!
Jak zrobić nalewkę z wiśni?
Składniki na nalewkę z wiśni:
- 9 kg wiśni
- po 3 l miodu, wódki, spirytusu i przegotowanej wody

Przygotowanie wiśniówki z miodem:
- Umyte wiśnie pozbawiamy pestek, oczywiście przy pomocy drylownicy.
- Wrzucamy je do słoja i zalewamy wódką, po czym zamknięte odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce.
- Po 14 dniach odcedzamy wiśnie i zalewamy je miodem. Zarówno zlany alkohol jak i owoce w miodzie zamykamy w słojach i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie.
- W następnym etapie ponownie odcedzamy owoce. Miód łączymy z wcześniej zlanym alkoholem i zamykamy w jednym słoju, a w drugim wiśnie zalane tym razem spirytusem. Tak jak poprzednio, słoje postoją 2 tygodnie.
- 14 dni później odcedzone wiśnie zalewamy wodą, a następnie spirytus łączymy z miodem i wódką z drugiego słoja. Kolejna doba to już ostatnie chwile oczekiwania na efekt końcowy.
- Na koniec wystarczy ostatni raz odcedzić wiśnie i wodę połączyć z pozostałym płynem. Dobrze mieszamy zawartość słoja, po czymfiltrujemy i rozlewamy do butelek.
- Po 14 dniach odcedzamy wiśnie i zalewamy je miodem. Zarówno zlany alkohol jak i owoce w miodzie zamykamy w słojach i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
