Proste i smaczne dania to skarb w każdej kuchni. Przydają się bardzo, gdy się spieszymy, a jesteśmy głodni i nie chcemy jeść byle czego. Do takich potraw należy pasta z cukinii i pomidorów.
Sycący makaron w połączeniu ze zdrowymi warzywami dostępnymi w przydomowym ogródku lub w najbliższym sklepie, zapewnią smaczny i pożywny posiłek.
Pasta z cukinii i pomidorów – przepis
Składniki:
- 2 mniejsze lub 1 duża cukinia
- passata pomidorowa 0,5 l
- cebula
- oliwa lub olej
- 2 dojrzałe pomidory
- świeża bazylia
- parmezan
- zioła: ostra papryka, oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kroimy drobno cebulę oraz cukinię w półplasterki lub ćwiartki plasterków, ale pamiętajmy: cukinii nie obieramy, kroimy ją ze skórką. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a potem dokładamy cukinię i dusimy ok. 15 minut, aby lekko zmiękła.
W międzyczasie kroimy pomidory w kostkę i dorzucamy do cukinii, a po paru minutach dolewamy do całości passatę pomidorową i dusimy jeszcze 10 minut. Doprawiamy ziołami, sola i pieprzem.
Nieco wcześniej możemy postawić makaron do ugotowania. Gotujemy go al dente i po odsączeniu do garnka z makaronem wlewamy passatę z warzywami i wszystko razem mieszamy. Pastę serwujemy posypaną startym parmezanem i z listkami bazylii.
Do podania naszej pasty użyliśmy eleganckiego i uniwersalnego zestawu obiadowego “Kwadrat biały”. Polecamy go miłośnikom prostej formy i nowoczesnego designu.
Polecamy też inne nasze przepisy z cukinią i pomidorami: placki z cukinii, leczo i zupę-krem z cukinii.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- zestaw obiadowy Kwadrat biały
- pojemniki plastikowe
- pojemniki na oliwę/ocet
- zestaw garnków
- pojemniki na art. sypkie
- ostre noże kuchenne
- obieraczki do warzyw