Paszteciki dyniowe to świetna przekąska, która zasmakuje nie tylko fanom Harrego Pottera. To doskonały pomysł, jeśli urządzasz imprezę w jesiennym klimacie, szykujesz wieczór z motywem Harrego Pottera lub wtedy, gdy nie masz pomysłu na smaczną przekąskę lub deser. Zapraszamy do zapoznania się z prostym przepisem!
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g pieczonej dyni
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżki cukru brązowego lub miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/4 łyżeczki imbiru startego lub suszonego
Paszteciki dyniowe – jak je zrobić?
- Dynię obierz ze skórki i pokrój w kwadraty 2×2 cm, a następnie lekko skrop oliwą. Piecz warzywo w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do zmięknięcia.
- Po przestudzeniu zmiksuj dynię w blenderze wraz z pozostałymi składnikami aż do uzyskania jednolitej masy.
- Z ciasta francuskiego wytnij szklanką koła, na każdym z nich nałóż farsz i zlep paszteciki. Każdy pasztecik posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Paszteciki ułóż na wyłożonej papierem blasze i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15–20 minut aż do uzyskania złotego koloru.
- Paszteciki gotowe są do jedzenia zaraz po wystudzeniu.
Smacznego!